Светски познатиот хирург предизвика општ хаос: Сè што знаете за срцевите заболувања е ЛАГА, САМО треба да го направите ова!

Д-р Двајт Лендел предизвика возбуда кога изјави дека срцевите заболувања не треба да се лекуваат со статини - лекови за намалување на холестеролот. Тој е искусен кардиохирург кој се пензионирал од болница во Аризона. Д-р Лендел неодамна ја даде следната изјава:

„Ние докторите, со целото наше образование и авторитет, често развиваме силно его, што ни отежнува да признаеме дека не сме во право. Сепак, признавам дека згрешив. Како кардиохирург со дваесет и петгодишно искуство и преку 5.000 операции на отворено срце, чувствувам дека морам да ги исправам нештата и научените факти.

Долго време работев со истакнати лекари и често разменувавме мислења. Постојано читавме нова научна литература, одевме на едукативни семинари и дојдовме до заклучок дека срцевите заболувања се предизвикани од покаченото ниво на холестерол во крвта. Единствената терапија за ваквите болести била онаа која го намалува холестеролот со диета која го ограничува внесот на масти. Сè што се зборуваше против ова размислување се сметаше за глупост и малверзации. Сега морам да кажам дека таквата терапија нема никаква научна или морална основа“, истакна тој. 

Секако, изјавата на Лендел предизвика хаос во здравството. Неговата изјава ја поткопа оправданоста за земање статини - лекови за намалување на нивото на холестерол. Причината поради која неговата изјава предизвика толкава врева е тоа што статините прават прилично профит. Само во САД, околу 25% од населението зема статини, а тие чинат некаде помеѓу 53 и 600 долари месечно. И покрај распространетоста на овие лекови, голем број луѓе сè уште умираат од срцеви заболувања ширум светот секоја година.

Лендел продолжи и рече:

„Откритието од пред неколку години дека воспалението на ѕидот на артеријата е вистинската причина за болеста постепено води кон промена на парадигмата во лекувањето на срцевите заболувања и другите хронични заболувања. Долгогодишните препораки за исхрана ја создадоа епидемијата на дебелина и дијабетес. Имав можност да погледнам во илјадници и илјадници артерии. Заболената артерија изгледа како некој да земал четка и да ја протрил по ѕидот на артеријата. Храната што ја јадеме неколку пати дневно создава мали повреди кои создаваат нови повреди, влијаејќи на телото да реагира со воспаление. Додека уживаме во задоволствата, нашето тело се бори против натрапниците. Како здрава исхрана се препорачува храна полна со шеќер и едноставни јаглехидрати или храна преработена со омега-6 масла. Сепак, токму оваа храна постепено ги труе сите луѓе“, смета Лендел.


Всушност, тој тврди дека храната богата со омега-6 и омега-3 масти го нарушува балансот на мастите во телото. Сепак, она што е најконтроверзно во неговите изјави е тврдењето дека холестеролот не предизвикува срцеви заболувања, поради што статините се целосно вишок. Наместо тоа, тој препорачува третман кој не носи профит за фармацевтската индустрија:

„Едноставно кажано, без воспаление во организмот, нема начин холестеролот да се акумулира на ѕидовите на крвните садови и да предизвика срцеви заболувања и инфаркт. Без воспаление, холестеролот би се движел слободно низ телото, што е сосема природно. Тоа е воспалението што го заробува. Бидејќи сега знаеме дека холестеролот не предизвикува срцеви заболувања, грижата за заситените масти е сосема бесмислена. Токму теоријата на холестерол ги иницираше препораките за исхрана кои нè уништуваат денес и создаваат воспаление. Мејнстрим медицината направи огромна грешка кога ги советуваше луѓето да избегнуваат заситени масти и наместо тоа да консумираат храна богата со омега-6 масти. Како резултат на тоа, сега постои епидемија на артериско воспаление што доведува до срцеви заболувања и други хронични заболувања. Заситените масти најмногу ги има во месото, јајцата и сирењето. Она што можете да го направите е да изберете природна храна и храна од пазарот за да избегнувате храна која предизвикува воспаление како преработената храна“, посочува докторот.

По овие тврдења, медицинската заедница го сметаше Ландел за луд, иако тој беше задолжен за најкомплицираните операции на срцето цели 25 години. Во 2007 година ја објави својата книга Лек за срцеви заболувања, во која наведува како може да се излечиме од кардиоваскуларни болести без лекови со правилна исхрана и начин на живот.

Извор: webtribune