Тајниот бизнис на Лепа Брена и Бобан Живојиновиќ: И двајцата машини за пари

Лепа Брена и Боба Живојиновиќ водат успешна деловна активност за чистење на фасади, покриви, патеки, но и патишта и отстранување на графити од sидовите веќе седум години. Оваа двојка неодамна му ја препушти оваа работа на својот син Виктор Живојиновиќ, но двајцата сè уште се регистрирани како сопственици на компанијата.

Иако медиумите неодамна пишуваа дека помладиот син на пејачката и нејзиниот сопруг започнале нов бизнис, вистината е нешто поинаква. Откако го отвори сплавот во пролетта, Виктор започна да рекламира компанија за миење фасади, покриви, прозорци, панели на својот Инстаграм неколку месеци подоцна, па многумина помислија дека започнал друга работа. Сепак, Живојиновиќ не е идеен творец на оваа услужна активност, но е дизајнирана од неговите родители.

На веб-страницата за деловни регистри се наведува дека основачи и директори на компанијата се Фахрета и Слободан Живојиновиќ, како и дека тие го започнале бизнисот во 2013 година. Тие се регистрирани како друштво со ограничена одговорност (d.o.o.), а седиштето се наоѓа во Нов Белград.

Официјалните извештаи наведуваат дека нивната компанија има еден вработен, но исто така и дека тие остваруваат добар приход. Така, во 2017 година тие заработија вкупно 130 000 евра, додека следната година заработија околу 80 000 евра. Минатата година била најплодна за нив, па собраа дури 210.000 евра. 

Извор близок до Живојиновиќ вели дека тие го започнале овој бизнис во време кога се занимавале мал број луѓе со ова, со намера да го развиваат со текот на годините и да им го остават на нивните наследници. Бидејќи Виктор претходните години се обидуваше на разни работни места, главно во угостителството, тоа не му беше туѓо, па тој со задоволство го презеде бизнисот, вели соговорникот. Ова го потврдува неговата страница на Инстаграм, на која редовно објавува снимки и фотографии од чистење, претежно од покриви на куќи но и графити на идовите.

На официјалната веб-страница на компанијата се наведува дека тие обезбедуваат „исклучиво врвни услуги“ во урбаните средини и дека одржуваат фасади, покриви, патеки и патишта оштетени од високото ниво на загадување и временските услови. Тие наведуваат дека вандализмот е исто така голем проблем во градовите, што најчесто се рефлектира во пишувањето графити на sидовите на зградите.

Извор: Ало.рс