Тајните на младоста ги откриваат најстарите луѓе во светот: 4 навики на сите им се заеднички, а достапни ви се и вам

Дознајте што е заедничко за луѓето кои се ментално и физички витални во последните 80 години.

Студиите спроведени до денес придонесуваат за разбирање на факторите кои го поддржуваат когнитивното здравје за време на стареењето. Бројот на супер-стари - луѓе над 80 години кои се исклучително витални, сè уште е речиси невозможно да се знае, но јасно е дека истражувањата укажуваат на зголемување на бројот на членовите на оваа неверојатна група на луѓе.

Медицинската пракса и напредокот на научните технологии се дел од факторите кои секако придонесуваат за зголемување на бројот на овие луѓе, но треба да се истакне и генерално зголемената свест за важноста од водење здрав начин на живот, која се повеќе расте и e пораспространета.

Утврдено е дека мозокот на овие луѓе содржи многу поголема густина на клетки наречени Von Economo, кои се поврзани со високо ниво на свест и социјална перцепција. Интерес за тајните на супер луѓето неодамна на својот Инстаграм профил поттикна и американскиот лекар д-р Марк Хајман, кој истакна неколку навики кои се заеднички за виталните луѓе постари од 80 години.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Важноста на физичката активност е несомнена кога се зборува за здрав живот бидејќи помага во размислувањето, учењето, одржувањето на емоционалната рамнотежа и намалувањето на анксиозноста. Луѓето кои помалку вежбаат доживуваат побрзо и поголемо когнитивно опаѓање од нивните врсници кои го прават спротивното. Во просек, потребни се најмалку 150 минути вежбање со умерен интензитет неделно, а оние над 65 години треба да се занимаваат со физичка активност три дена неделно.

ЧИТАЊЕ И УЧЕЊЕ НОВИ ВЕШТИНИ

Познато е дека читањето позитивно влијае на меморијата. Редовното практикување на читање го забавува когнитивното опаѓање во староста, особено кај луѓето кои во текот на животот користеле други ментални стимуланси, како што се играње игри на табла и решавање крстозбори.

Во исто време, читањето развива емпатија, љубопитност и имагинација. Го проширува поединескиот вокабулар, го намалува стресот и го подобрува квалитетот на сонот. Тој нуди чекор во други светови и ново знаење за нив.

Учењето нови вештини и преземањето различни хоби ја зголемува креативноста на една личност, а исто така ја подобрува меморијата. Многумина немаат време да практикуваат нови работи додека се млади, но во пензија важно е да продолжат да ги развиваат мозочните функции. На мозокот постојано му е потребна стимулација, а староста не се разликува. На крајот на краиштата, учеството во нови активности поттикнува комуникација со поширок опсег на луѓе кои внесуваат различност и нови информации во животот.

РАБОТА

  Умот, исто како и телото, по шеесеттата година успорува при извршување на задачите, колку и да се чувствувате способни, бидејќи ритамот на секојдневието е се побрз. Сепак, евидентно е дека некои луѓе почнуваат да се гасат со ненадеен прекин на работата, па затоа е корисно да продолжите, доколку сте во можност, да учествувате во активности кои стануваат рутински и задолжителни. Се верува дека луѓето кои продолжуваат да работат по пензионирањето се помалку изложени на ризик од развој на деменција затоа што се принудени да се ангажираат и да ги користат когнитивните функции како и обично. На овој начин тие продолжуваат да учат и секојдневно да го применуваат наученото.

СОЦИЈАЛНА ДЕЈНОСТ

Не треба да се изолирате. Староста не значи дека животот е завршен. Напротив, нуди можност за размена на искуства и знаења, а преку дружење продолжува апсорпцијата на информациите што ја подобрува меморијата и ги зајакнува невронските мрежи. Не е важен квантитетот на интеракциите, туку нивниот квалитет. Семејните и пријателските врски треба да се продлабочат. Колку старееме, толку е потешко да се дружиме, но неверојатно е колку многу можеме да добиеме преку интеракција со другите.

Затоа, да го игнорираме стравот од старост и да го прифатиме. Како што рече познатиот швајцарско-американски психијатар и автор Елизабет Кублер-Рос: „староста има своја радост; тоа е време кога ѕвездите сјаат посилно, бидејќи светлината складирана во нас со години почна да свети“.