Толку многу нова наука доаѓа! НАСА го „демолира“ астериодот Бену, донесе примероци на Земјата, СТАРИ 4,6 милијарди години

Враќањето на најголемиот примерок од астероид што некогаш бил пронајден ја означува кулминацијата на седумгодишното патување

Седејќи изолирана во сушниот пејзаж на пустината Јута, со нејзиниот портокалово-бел падобран фрлен настрана, капсулата Озирис-Рекс беше слика во мир. Сепак, насекаде наоколу, научниците се фрлаа во акција, брзајќи да го вратат неговиот скапоцен товар: парчиња вселенска карпа стари 4,6 милијарди години.

Кон местото на настанот се тркаа четири хеликоптери со научници, инженери и воен безбедносен персонал. Нивната мисија: да ја вратат капсулата што е можно побрзо за да спречат примероци од астероидот Бену да бидат контаминирани од планетата Земја.

Како што велат првите членови на тимот, сликата наликувала на научно-фантастичен филм, а експертите облечени во заштитна опрема претпазливо се приближувале додека светот гледал од далеку.

Потоа, поголема радост: по проверката за неексплодирани убојни средства и потенцијално испуштање на гас од капсулата, беше означена како целосно чиста. Сара Расел, професорка на Природонаучниот музеј во Лондон, која е заменик-водач за минералогија и петрологија во мисијата, ги гледаше настаните како се одвиваат на екран во ОК.

„Во моментов се чувствувам доста емотивно и плачливо поради сето тоа“, рече таа. „Толку сум неверојатно импресионирана од тимот кој успешно ја врати оваа карпа од вселената, и навистина возбудена и привилегирана што сум дел од тимот што ќе може да го анализира. Целата мисија функционираше како од сон!“

Товарот суспендиран од црвено-црна мрежа

Успешното враќање на најголемиот примерок од астероид што некогаш бил пронајден ја означува кулминацијата на седумгодишното патување во кое роботско вселенско летало со големина на транзитно комбе беше испратено да го извиди астероидот Бену, да собере примероци од неговите камчиња и прашина а потоа да ги донесе на Земјата.

Таа мисија сега е остварена: откако беше пуштена од вселенското летало Озирис-Рекс на 6.42 ET (11.42 BST), капсулата се упати кон Земјата, влегувајќи во атмосферата четири часа подоцна со 44.500 km/h. Како што беше, имаше температури од 5.000 F (2.760 C).

„Каков неверојатен ден беше ова“, рече директорката на планетарниот научен оддел на НАСА, Лори Глејз на брифингот со новинарите подоцна во неделата. „Овие типови примероци - тие се навистина подароци што продолжуваат да се даваат. Тие се богатство… за научна анализа за годините и годините што доаѓаат, за нашите деца и нашите внуци и луѓето кои сè уште не се ни родени“.

Во меѓувреме, околу 20 минути по ослободувањето на капсулата, самото вселенско летало Озирис-Рекс тргна на нова мисија, да истражи друг астероид, Апофис.

Назад на Земјата, сцените од тимовите на теренот беа со тивко очекување, сите очи гледаа огромни екрани. Кога се појавија вестите дека капсулата влегла во атмосферата на Земјата, избувнаа насмевки, додека инфрацрвената камера за следење на авион на голема надморска височина ги покажа првите снимки од капсулата како се провлекува низ небото.

Набргу по распоредувањето на првиот падобран, главниот падобран на капсулата беше пуштен пред предвиденото - расплетувајќи се на 20.000 стапки наместо очекуваните 5.000 стапки.

Резултатот беше рано пристигнување, при што капсулата отплови до Земјата пред да се спушти на полигонот за тестирање и обука во Јута (UTTR) во 10.52 часот по средноевропско време (15.52 часот БСТ). Тимот, кој пристигна со хеликоптер, потоа почна да работи на капсулата пред да ја однесе во блискиот привремен објект со чиста соба.

Успехот на мисијата беше дочекан со аплауз во контролната соба, при што научниците го гледаа видеото на НАСА во живо на други места, исто така, поттикнати од триумфот.

Професорот Нил Боулс од Универзитетот во Оксфорд, кој е меѓу научниците кои ќе ги проучуваат вселенските карпи, рече дека му олеснало кога ја видел капсулата од примерокот на земја. „[Јас сум] навистина возбуден за следните чекори, добивање на примерок од капсулата во чистата соба во вселенскиот центар Џонсон и потоа да видам што има внатре. Толку многу нова наука доаѓа!“ тој рече.

Со карпите кои го сочинуваат астероидот Бену се смета дека се стари околу 4,6 милијарди години, примероците содржат некои од најстарите материјали формирани во нашиот Сончев систем. Уште повеќе, познато е дека тие се богати со супстанции базирани на јаглерод и минерали што содржат вода.

Како такви, научниците се надеваат дека примероците ќе им помогнат да ги разберат состојките што влегле во создавањето на планетите вклучувајќи ја и нашата, и како тие материјали се споиле за да создадат средини погодни за живот.

Клучно за оваа цел беше да се осигураме дека вселенските карпи не се контаминираат од копнената завист

ГАРДИЈАН