Ултра ретко виски од половина милион долари

Исклучително ретка колекција  Black Bowmore singl malt виски од 1964 година ќе биде понудена на почетокот на следната недела ...

Комплетниот set со пет дела на дестилеријата „Остров Вреј“ и нивната легендарна понуда е кулминација на аукцијата што ќе се одржи во Хонг Конг, посветена на ретки виски. Лицето кое нуди најмногу пари нема да ја напушти аукцијата со само една од најценетите колекции на виски, бидејќи дел од понудата ќе биде прекрасен шкаф, создаден од парчиња од оригиналната дестилерија.

Познат по својата комбинација на тропско овошје и тресет, ova виски беше дестилиранo во 1964 година, и созреана во дабово буре. Првото издание беше лансирано 23 години подоцна, во 1993 година, со две изданија што го следеа во следните две години. Третото издание требаше да биде последно, но во 2007 година беше претставено 42-годишното издание и испратено со 159 шишиња во 2016 година. За да ви дадеме идеја за тоа колку е важно ова виски, ќе го споделиме следново со вас: шишето од последната кутија e продадено за повеќе од 75.000 долари есента 2019 година, победувајќи ја проценката пред аукцијата за повеќе од 50 проценти

Создаденa како дело на дизајнерот за мебел Галвин, немирната дрвена витрина има специјални држачи за стакло рачно разнесени за секое шише, како и месинг подлоги, шест рачно создадени шишиња и бокал за вода. Има и детали од дестилеријата Боумор, како што се оригиналниот сеф и парче старо дрво.

Како што дознаваме, се очекува овој беспрекорен сет да се продава по цена помеѓу 310 000 и 640 000 долари, додека парите од продажбата ќе бидат донирани на непрофитна организација со седиште во градот Баумур, која е фокусирана на градење социјално сместување и отворање нови работни места.