Успехот зависи од парите, не од образованието: Нови поразителни истражувања

Едно од најчесто поставуваните прашања денес е за успехот во животот, но и од што зависи. Дали е  и колку е важно од каде потекнуваме или знаењето е пресудно?

Сè повеќе се чини дека потеклото е поважно од образованието.

Социологот од Оксфорд, Јon Goldtorp, спроведе студија наречена „Подвижност на социјална класа во модерна Британија: промена на структурата, постојан процес“, во која се утврди дека инвестирањето во образованието на национална основа има мало влијание врз социјалната подвижност, бидејќи богатите семејства користат свои економски, културен и социјален капитал за да се осигура дека нивните деца се пред останатите.

Тој тврди дека помладите генерации поверојатно ќе пропаднат во социјалната подвижност отколку да се искачуваат.

„Децении на образовни политики целосно се занемарува дека помладите генерации мажи и жени се соочуваат со понеповолни изгледи за мобилност отколку нивните родители, или нивните баби и дедовци, и покрај тоа што тие стекнале повеќе квалификации“, тврди тој.

„Образованието е важно, но очигледно не е доволно за да се„ израмни “играта, односно да се„ кренат “луѓето кои доаѓаат од посиромашните семејства“, се согласи д-р Ванда Випорска од „Фондот за еднаквост“ во интервју за Вице.

„Во многу професии, оние што оделе во приватни училишта добиваат значително поголема плата од оние што оделе на државни училишта, дури и ако дипломираат на истите колеџи“, вели Випорска.

Бидејќи истражувањето беше спроведено на ниво на Велика Британија, Вице опишува пример за запишување на врвни универзитети во Велика Британија, пренесува Индекс.

„Уписот на вакви универзитети е сè уште многу селективен, и покрај фактот дека има повеќе од кога и да било британски студенти кои имаат предуслови да се запишат на вакви места. Има многу малку места на вакви универзитети, а овие места генерално се резервирани за богати деца кои доаѓаат од приватни училишта “.