Ваков часовник се произведува само еднаш: А, што има внатре...А, цената...

Jacob & Co ја прошири својата колекција на рачно изработени, ултра ексклузивни часовници Астрономија, лансирајќи уште едно скулпторски ремек-дело како ода за истражување на вселената…

Новото ограничено издание Jacob & Co Astronomia Maestro Worldtime ги доби сите познати елементи кои ја дефинираат колекцијата, заедно со две додатоци.

Опишан како една од најкомплексните верзии на моделот Astronomia што оваа марка Haute Horlogerie некогаш ја создал, новиот часовник ги поместува границите на хоролошкиот инженеринг и изработка.

Почнувајќи со масивно, тродимензионално куќиште кое крие интригантни детали што го движат часовникот, овој часовник има ширина од 50 mm или дебелина од 26 mm. Скелетизираната конструкција на куќиштето од розово злато од 18 карати е дизајнирано да ја нагласи убавината на механизмот и другите компоненти. 

Поради нетрадиционалниот дизајн на куќиштето, кое во основа е цилиндрична кутија од сафир со златна шасија, моделот не доби стандардна круна. Наместо тоа, механизмот за намотување и прилагодување на часовникот се наоѓа на задниот дел од куќиштето.

Скелетизираниот бројчаник на овој модел претставува хоролошки танц од различни компоненти во неверојатно издание. За разлика од претходните Astronomy часовници, најниската итерација доби главно копче сместено во самиот центар на моделот, за полесна читливост, додека претходните модели имаа копчиња кои го наоѓаа своето место на орбиталните елементи. Бројчаникот во купола доби контрастни сини алфа стрелки, како и врежана лента со минути Chemin-de-Fer и врежани арапски бројки.

Часовникот го доби и познатиот еднокаратен сферичен дијамант Jacob & Co кој ротира околу својата оска на секои деведесет секунди, заедно со турбилон со тројна оска, кој во својот кафез е украсен со амблемот Jacob & Co во розово злато.

Исто така, има детална орбитална фигура на астронаут што е обоена во сребро. Главниот акцент на новиот модел на астрономија е неговата орбитална компликација на светското време. Големиот розов златен глобус ротира околу својата оска на секои дваесет и четири часа, претставувајќи го времето во секоја временска зона со помош на фиксен сет на индикатори кои го наоѓаат своето место на Јужниот пол.

Часовникот се напојува со JCFM11A рачно намотан турбионски механизам со минутен повторувач, кој нуди резерва на моќност од педесет часа и е подеднакво привлечен како и самиот часовник, во комбинација со класично темно сино кожено ременче и розово златно затворање. Брендот Jacob & Co соопшти дека ќе произведе само 18 такви модели, а цената на секој е 780.000 долари.