Важен витамин: Ја подобрува плодноста кај мажите, го намалува ризикот од рак на дебелото црево и го зајакнува имунитетот!

Превенцијата и силниот имунитет се клучни во борбата против коронавирусот

Лекарите објаснуваат зошто овој витамин е многу важен во борбата против овој подмолен вирус:

За оние кои поминуваат многу време во затворен простор, може да се појави недостаток на овој витамин. Бидејќи неговиот најголем извор е Сонцето, додатоците се пожелни во овој случај, вие ќе ги обезбедите само во доволни количини.

Витаминот Д игра значајна улога во многу функции на телото. Кога ќе се појави дефицит, телото станува поранливо и помалку отпорно на болести и вируси. Со редовна употреба, имунитетот се зајакнува, а со тоа и телото станува поотпорно на вируси.

Витамин Д, или наречен витамин сонце, е широко проучен како витамин чија потрошувачка повлекува многу здравствени придобивки. Тој е неопходен за организмот поради регулирање на апсорпцијата на калциум и градење на здрави коски, а има и позитивно влијание врз имунитетниот систем.

Скоро и да нема истражување што не го потврдило неговиот позитивен ефект. Така, витаминот Д го намалува лошиот холестерол, помага во заштита од дијабетес и срцеви заболувања, ја ублажува болката поврзана со фибромијалгија, штити од сенилна дегенерација на макулата на окото (главната причина за слепило кај постарите лица), ги ублажува симптомите на псоријаза, ја подобрува плодноста кај мажите, го намалува ризикот од кариес, карцином на дебело црево, малигна форма на меланом рак на кожа, агресивен карцином на дојка, рахитис, остеопороза и депресија.

Експертите препорачуваат помеѓу 400 и 800 меѓународни единици (ИЕ) на витамин Д дневно за да ги задоволат потребите на организмот.


Извор: Informer.rs