Вечна мистерија наречена Ртањ: Еве што се крие од очите на јавноста

Чудесниот Ртањ е најмистериозното место во Европа и најголемата пирамида на светот, за која многумина велат дека не е доволно истражена. Иако можеби и странци кои неконтролирано како „обични туристи“ доаѓаат во Ртањ. Дури и Адолф Хитлер покажувал голем интерес за Ртањ во негово време, а тоа секако не било поради природата околу него.

Постојат разни легенди поврзани со Ртањ одамна и тие секогаш го привлекувале необичното внимание на луѓето кои живееле во нејзината околината. Падините на врвот Шиљак се украсени со ендемични растенија (Saturea montana и Saturea satyris) кои растат само на ова место. Веќе постојат вистински легенди за нивните лековити својства. Меѓутоа, во последниве години, внимателното око на истражувачите, со помош на модерната технологија, забележа некои многу чудни геометриски и други законитости кои не изгледаат како обична игра на природата, туку како дело направено пред многу илјади години, сепак, од човечка рака, јавува ТВ Бест. 

Познато е дека секоја египетска пирамида има значителни подземни објекти. Така, на пример, одредени одаи во Кеопсовата пирамида се насочени кон соѕвездието Орион, од каде црпат енергија што ја носат во просториите внатре. Пирамидите исто така собрале оргонска енергија од подземните и надземните водни текови.

Слично е и со Ртањ. Откриено е дека во оваа планина има огромни подземни простории, а спелеолозите веќе пронашле повеќе од 17 важни пештери и комори под земја. Утврдено е дека на јужната и северозападната страна на планината, под врвот Шиљак, се наоѓа вдлабнатина висока 450 метри со ромбоидна основа. Неговите страни се долги 250 и 500 метри. Овој огромен подземен простор ја зазема истата позиција каде што на веќе истражените пирамиди најчесто се наоѓаат резонантни комори. Голем вертикален тунел, кој истражувачите го нарекоа Оџак, води длабоко во утробата на планината, од каде што извонредно количество оргон енергијата излегува на површината. Тоа е позитивна енергија за луѓето и живиот свет и затоа Ртањ е познат како место каде што многумина лекуваат. Оџакот има овална форма со пречник од околу шест метри и е закопан од самиот врв во должина од околу 110 метри. Оттаму е прооден до длабочина од 450 метри.

Од гледна точка на енергетиката на пирамидите, ова е клучен податок кој докажува дека се интервенирало да се спроведе оргонската енергија од долните спелеолошки објекти на Ртањ преку споменатата комора до врвот на планината. Бидејќи оргонот нема маса, тие отвори ќе бидат затворени подоцна кога ќе се воспостави протокот на енергија. Геометријата на Ртањ е уште поинтересна и полна со необични, но очигледни закони. Најистакнати врвови на планината се Кусак, Баба и Шиљак, а кога ќе се поврзат со замислена линија, формираат триаголник чии страни се пет и шест километри долги. Од самиот Шиљак се одвојуваат три гранки кои покриваат два агли од 105 степени и еден од 150 степени. Од каде доаѓа таквата законитост, прашуваат истражувачите? Едната рака визуелно може многу лесно да се следи во права линија во должина до три километри, втората е долга 1.500 метри, а третата е долга 750 метри.

Овие резултати од истражувањето се чуваат подалеку од очите на јавноста. Сосема е јасно дека зграда со овие својства не можела да биде создадена како резултат на природни процеси, туку вештачка градба создадена со внимателно планирање на нејзината форма и локација и изградена во праисторијата со технологија непозната за нас . Мерњата утврдиле дека има континуирани промени во енергетските полиња на Ртањ. Врвот Ртањ - Шиљак најмногу впива енергија, додека местото „Светилиште“ во подножјето на планината најмногу зрачи. Енергијата излегува од Ртањ вертикално, во висок вибрационен спектар, карактеристичен за биоенергетското исцелување.

Во исто време, енергијата што постои околу Ртањ се движи во спирала. Згора на тоа, ако го „превиткаме“ моделот на Кеопсовата пирамида над Ртањ, ќе видиме колку пропорции се совпаѓаат. Има некои други необични законитости кои не можат да се сметаат за случајност. Значи босанската пирамида, во Високо, е оддалечена точно 300 километри од Ртањ, а познато е дека во тој правец се движи оргонската енергија. На пресекот на двете пирамиди се наоѓа Овчарско-Кабларската клисура, позната како точка на средба на овој вид енергија. Поголемиот дел од содржината во геоморфолошката структура на Ртањ е варовник богат со силициум, кој молекуларно е кристална пирамида, до кои меѓусебните влијанија на одбивните и привлечни магнетни полиња ги даваат карактеристиките на денешните кондензатори на најголемите европски пирамиди: Ртањ и пирамидите во Високо (БиХ), се држат настрана од очите на јавноста и од едноставна причина докажуваат дека човештвото е многу постаро од тоа што ние сме го учеле. Поточно - отколку што не учеа. Тие се непобитен доказ дека човекот создал гигантски градби уште во времето што сега го сметаме за праисториско.