Верувале или не: Оваа столица на расклопување се продава за 8,5 милиони долари

Кога станува збор за антиквитети, парчиња што припаѓаа на династијата Минг и оние што чинеа неколку милиони, купувачите од Хонг Конг секако обрнуваат внимание…

Ние сме веќе запознаени со нивната неисцрпна љубов кон ретките работи од империјалната ера, и ако едно парче може да се поврзе со династијата Минг на кој било начин, неговата популарност ги крши сите граници. Секој ужива да поседува парче историја, а веројатно токму поради таа причина, уникатниот стол од седумнаесеттиот век беше главниот акцент на класичниот кинески мебел на Кристи од аукцијата во Хевенингамската сала. 

Минатата недела во Хонг Конг се одржа аукција каде што „прекрасниот и неверојатно редок стол на расклопување на Хунгули, кој датира од седумнаесеттиот век, крајот на Минг и почетокот на династијата Кинг“ се продаде за пет ипол пати повеќе од проценетата цена пред аукцијата. Џиаои столчињата се од големо значење бидејќи ги користеле империјалното семејство и богатите луѓе од високата класа. Столчињата Џиаои секогаш се резервирани за најважните луѓе во една просторија, за да го симболизираат нивниот статус и ранг. 

По продажбата по цена од 8,5 милиони долари, слободно можеме да кажеме дека овој стол веднаш ќе стане најважното парче мебел во собата на конкурент од Хонг Конг. Како што дознаваме, конкуренцијата за столот била интензивна и траела дури десет минути. Тепачката се случи меѓу Чи Фан Цанг и Џулија Ху, и на крајот, столот отиде кај клиентот на Цанг, кој плати речиси седум пати повеќе од очекуваната бројка. 


Фото: luxurylaunches