(ВИДЕО) Неверојатно: Русите направија борбен костум отпорен на експлозија и пожар

Производителот на руската тактичка опрема CNIItocmash (Централен институт за истражување на прецизно инженерство) неодамна го претстави својот нов производ - борбен комбинезон кој целосно штити од експлозија и пламен.

За оваа пригода, каскадерката Викторија Колесникова, облечена во комбинезони, прошета низ симулација на бојно поле каде експлодираа мини и се ширеше пламенот.

Викторија помина без ниту една единствената последица, мимувајќи облечена во комбилизонот низ бојното поле, таа имаше само неколку дамки од саѓи на лицето.

Таа, им рече на новинарите дека чувството да се биде во пожар е апсолутно неверојатно.

Сергеј Титов, одговорен за развојни програми во CNIItocmash, вели дека Колесникова ги демонстрирала можностите на напредната арамидна ткаенина, која е во состојба да издржи кинетички шокови и пламен.

На сегашното ниво на развој, материјалот и дизајнот на костумот се во можност да „ракуваат“ со куршуми и шрапнели, но сепак работат на отпорност на пламен, така што костумот може да издржи 30, наместо сегашните 15 секунди на континуирана изложеност на пламен.

CNIItochem се надева дека до 2020 година ќе има финален производ, кој официјално ќе може да им даде програми за модернизација на руската армија „Воин“.