Вистината за најпознатoто канадско езерско чудовиште

Тој е опишан како вид на змија со многу грбки, црна или зелена кожа, со глава на коњ, змија или овца.
Градот Келоуна во југозападна Канада е познат по своите вина, спортови на вода и планински патишта. Сепак, по краткиот престој таму, гостите почнуваат да слушаат многу интригантна приказна - за чудовиште.

Двајца браќа забележале нешто мистериозно среде езерото Оканаган. Долго е 140 км и прави крива во форма на змија по долината Канаган до Келауна.


Нешто се крена од средината на езерото и формираше голем бран што се разнел низ водата. Немало чамци наоколу. Двајцата браќа се убедени дека го виделе „Огопого“.
Огопого во Келоуна е како Неси од Лох Нес. Вие не можете да не слушнете за тоа чудовиште ако го посетите градот, јавува Би-Би-Си.

Очигледно суштеството живее во длабочините на езерото и се појавува на површината само за да ја одржи легендата жива.
Тој е опишан како вид на змија со многу грбки, црна или зелена кожа, со глава на коњ, змија или овца. Цртежите го прикажуваат како намотан морски змеј, сличен на оние на старите морски змејови, каде се вели: „Тука има чудовишта“.
Постојат различни толкувања низ градот - како што е зелената статуа долга 4,5 метри покрај езерото, амблемот на локалниот хокеарски тим и маскотата во продавниците за сувенири.


Манијата во Огопого започнала во осумдесеттите години на минатиот век, кога локалното туристичко здружение понудила награда од 1 милион американски долари за да најде доказ дека чудовиштето постои. Потоа, дури и Гринпис зборуваше за ова прашање и го прогласи за загрозен вид. Тие повикаа суштеството да се фотографира само, но не и физички да биде заробено.
Минатата година, по конференцијата на домородните лица во Британска Колумбија, стана јасно дека Огопого е производ на лошата комуникација помеѓу раните европски доселеници и локалните племиња Оканоган.


„Тоа не е чудовиште, тоа е езерски дух што ја чува долината од едниот до другиот крај“, рече Пат Рафаел, од домородна организација. На нивниот јазик, Огопого значи „свет дух на езерото“. Тоа, исто така укажува на кафеавата грпка на островот во водата каде што се вели дека духот живее.
Пред европските трговци со крзно да пристигнат во долината во 1809 година, Оканаганите живееле на овие земји 12 000 години. Тие имале свои закони и верувања. Од основно значење за нив била водата претставена од митскиот дух. Постоела во две форми - духовно и физичко, отелотворено од самото езеро. Сепак, понекогаш духот се појавил од езерото.

„Во нашите приказни, духот (за кој постои специфичен локален збор) е со многу темна боја и има глава на коњ и рогови на елени. Мисионерите го видоа нашиот дух и вообичаено ги прогласија нашите верувања за демонски “, рече Корали Милер, помошник директор на музејот на Западна Келоуна.


Симболично, мештаните ги хранеле духовнитесо  тутун и билки, а понекогаш му давале и лосос во знак на благодарност што им обезбедувал вода и храна. „Мислам дека од тука дојде до недоразбирањето - доселениците не видоа како фрламе месо во водата“, рече Милер.
Пионерите наскоро почнаа да раскажуваат приказни за змеј во езерото Оканаган, кои сакале да бидат помилувани од жртви од живи животни и да дозволат безбедно поминување на водата. Откако се формираше, идејата за крвожеден воден змеј ситуацијата излезе од рака. Доселениците почнале да патролираат на езерото со оружје затоа што се плашеле дека ѕверот ќе ги нападне.
Тешко е да се каже колку луѓе патувале во Келоуна за да го видат митското чудовиште, но со текот на времето „Огопого“ стана причина градот да стане познат низ цела Канада. Со текот на годините, тој стана симбол за него. Иако туристичките власти повеќе не се рекламираат со тоа, легендата останува популарна.


Домороците, за кои темата останува чувствителна, организираат посебен настан во пролетта за да им ја објаснат на посетителите суштината на суштеството како духовна маскота, а не како езерско чудовиште.
Се организира патување со брод и се изведува церемонија за хранење духови. Додека бродот се движи низ водата, духовниот водач на племето фрла билки и тутун и го повикува духот со тоа што ги прашувал своите предци да ги одржуваат сите во живот.
Церемонијата е влијателна и има за цел да ја покаже поврзаноста на локалните племиња со земјата, која е длабоко лична. „Тоа е вид на она што сите сметаат дека е духот. Сакаме луѓето да ги остават нашите искуства со подобро разбирање на локалната култура “, рече еден од организаторите на настанот.

Извор: pochivkata.blitz.bg