ВНИМАНИЕ: Ако ја активирате оваа опција на постар Android, хакерите можат да ве нападнат

Ако користите мобилен телефон кој има постар датум, но со Android оперативен систем, веројатно треба да барате надградба на системот. Истражувачите за безбедност на телефон провајдерите на ERNW идентификуваа слаба точка: BlueFrag, услуга Bluetooth која им овозможува на напаѓачите беспрекорно да вметнуваат малициозен софтвер во вашиот телефон и да ги украдат вашите информации, пишува Engadget.

Откриле дека оваа маана е присутна со телефони кои работат со Android 8 Oreo и Android 9 Pie. Натрапникот треба само да ја знае MAC адресата на целта.  Додека тој го пребарува вашиот телефон, веројатно нема ни да забележите дека сте биле нападнати.

BlueFrag не работи на телефони со Android 10 и оваа услуга Bluetooth исто така може да биде проблематична за уреди постари од Android 8, но не е проучена од тим истражувачи. Засега, можете да се заштитите со исклучување на Bluetooth или со инсталирање на безбедносен додаток од февруари 2020 година.

За да бидете изложени на напад, треба да бидете релативно блиски со напаѓачот, а овие телефонски упади најчесто се случуваат на јавни места каде има голем број на можни цели. Повеќето уреди склони кон напад имаат проблем редовно да недостасуваат или не примаат софтверски ажурирања. Google бара од популарните производители на телефони да обезбедат безбедносни ажурирања само за две години, политика што беше одобрена во почетокот на 2019 година.

Бидејќи телефоните со Android 8 се стари над две години, веројатно е дека никогаш нема да добиете безбедносно ажурирање што ќе го поправи вашиот Bluetooth. Покрај тоа, производителите имаат 90 дена да поправат грешки во системот, што може да ги остави корисниците незаштитени неколку месеци, дури и ако редовно прифаќаат ажурирања.

Бидејќи повеќето корисници на телефони со Android користат верзии постари од Android 10, со годините што доаѓаат нивните приватни информации генерално ќе останат незаштитени.