Внимавајте на плажа и базен: Познат епидемиолог објасни што да се прави пред и по влегувањето во вода

Многу диви плажи, но и добро чувани плажи и базени, се места каде е неопходна претпазливост и дополнителна грижа за хигиената, бидејќи водата, калта и микро-повредите се основа на бројни инфекции и болести кои не се безопасни.

Епидемиологот д-р Небојша Бухучки од Институтот за јавно здравје во Суботица, Србија вели дека туширањето е секогаш потребно пред и по напуштањето на реката, езерото или базенот, особено ако пливате на диви плажи, а таму нема тушеви.

- Летото имаме повеќе микро повреди, затоа што сме повеќе надвор, поактивни сме и често одиме во влечки. Ако не се истушираме, може да се појават разни инфекции. Имено, како реакција на нечистотии и присуство на микроорганизми во водата, се појавува дерматитис, осип на кожата. Затоа е потребно туширање - вели д-р Небојша Бухучки.

Избегнувајте тиња и кал

Тој предупредува дека пливањето на дивите плажи каде има тиња и кал може да предизвика големи здравствени проблеми, бидејќи таквата територија обично ја посетуваат глодари ноќе.

- Се чини страшно, но стаорци и други глодари одат покрај реки и езера. Урината дополнително ги контаминира плажата и водата, а болеста што може да ја добиеме е лептоспирозата. Тоа е збир на бактериски болести што ги регистрираме секоја година. Воопшто не е безопасна болест и се јавува кога луѓето доаѓаат во контакт со секретите на глодари преку микро-повреди на кожата - објаснува д-р Бухучки.

Причините за лептоспироза се глувци, стаорци, но и домашни животни кои се заразени и лачат лаптоспира преку урината, а луѓето се инфицираат преку повреди на кожата, иако поретко преку мукозните мембрани, респираторниот или дигестивниот тракт.

Симптоми

Во првата фаза на болеста има треска, главоболка, температура и болки во мускулите, повраќање. Може да се појави оштетување на црниот дроб, бубрезите, белите дробови, а може да доведе и до крв во окото.

Здравствени проблеми може да се појават и ако проголтаме речна или езерска вода или вода од канали кои се повеќе се посетуваат, особено за време на тропските горештини.

- Како по правило, децата голтаат вода, но ние не би требале ниту да ја вдишуваме. Луѓето кои не се добри пливачи прават посилни движења и создаваат непотребни капки околу нив, ги голтаат или вдишуваат и на тој начин внесуваат микроорганизми во себе. Кога станува збор за базени, тие се дезинфицираат, понекогаш дури и прекумерно, што може да ја иритира конјунктивата, очите. Меѓутоа, кога голем број луѓе се на базен, вирусните инфекции се шират многу лесно. Луѓето кои имаат вирусно заболување често одат на базен затоа што не се толку болни за да не одат на пливање и така инфективните агенси се шират во самата вода и блиските контакти - истакнува д-р Бухучки.

По излегувањето од вода, пливачите, покрај тоа што секогаш треба да се истушираат, потребно е да имаат и свои влечки и крпа.

- Ако не се истушираме, не миеме раце и јадеме на базен и се збогуваме со пријателите, едно лице може да добие треска и стомачен вирус, ќе се појават гастрономски промени. Рацете мора да се мијат. Заклучок е дека ако имаме повреди на кожата не треба да се капеме во тие денови затоа што тие се влез за микроорганизми, а ако се капеме мора да водиме голема грижа за хигиената за да избегнеме дерматитис, осип, цревни инфекции, инфекции на ушите - кои се пренесуваат на средина кога некој ќе нурка - заклучува д-р Бухучки.


Фото: Фактор.мк