ВНИМАВАЈТЕ: Овие шест симптоми укажуваат на појава на тромби по вакцинацијата

Шансата за развој на нарушување на коагулацијата на крвта е исклучително мала, но луѓето треба да бидат свесни за можните симптоми за да ги препознаат.

Несакани ефекти што се јавуваат во рок од два или три дена по вакцинирањето се очекувани и чести. Повеќето од нив се со лесна и локална природа и не бараат дополнителна медицинска помош, пишува Ординација.хр.

Згрутчување на крвта придружено со мал број на тромбоцити може да се појави четири до 20 дена по вакцинацијата.

Шансата за развој на нарушување на коагулацијата на крвта како можен несакан ефект е исклучително мала, но луѓето треба да бидат свесни за можните симптоми со цел да ги препознаат и да побараат итна медицинска помош што ќе им овозможи навремено лекување и намалување на ризикот од компликации.

Вакцинираните лица треба да побараат итна медицинска помош доколку ги забележат следниве симптоми:

- отежнато дишење (отежнато дишење)

- болка во градите

- оток на нозете

- продолжена болка во стомакот

 - невролошки симптоми, како што се силна и продолжена главоболка или заматен вид

 - знаци на мало забележување (модринки) на кожата далеку од местото на вакцината.


Фото: freepik