„Радио таисо“- ова е најголемата тајна на долговечноста

Можеби изгледа едноставно, но во нашиот модерен живот можеме да поминеме денови без да ги кренеме рацете над нашите уши

Еден важен елемент на долг и здрав живот може да биде едноставен како петминутна јапонска вежба. Оваа едноставна рутина со низок интензитет, позната како „радио таисо„ сè уште ја практикуваат милиони луѓе од сите возрасти во Јапонија.

Авторите на книгата Икигаи: Јапонската тајна за долг и среќен живот, разговараа со повеќе од сто најстари луѓе во Окинава, Јапонија, сината зона со најголема концентрација на стогодишници во светот. Тие рекоа дека речиси сите интервјуирани од авторите Хектор Гарсија и Франческо Мирал изјавиле дека редовно практикуваат „радио таисо“. „Радио таисо“ го добило името по тоа што движењата биле емитувани на радио во 1929 година.

Денес, тоа радио сè уште се емитува секој ден во 6:30 часот на една од најстарите јапонски радио станици наречена NHK Radio 1. Потезите ги будат вашите умови и мускули и може да ги направи речиси секој. „Радио таисо“ се состои од едноставно кревање на рацете над главата и потоа спуштање со кружни движења. Можеби изгледа едноставно, но во нашиот модерен живот можеме да поминеме денови без да ги кренеме рацете над главата“, велат авторите.

Многу експерти сега ги рекламираат придобивките од витаминот Д како начин за забавување на стареењето. Витаминот Д делува така што им помага на цревата да го апсорбираат калциумот од храната и пијалоците, што ги одржува нашите коски здрави и силни, пишува The Sun.

Фото:freepik