3500 Чекори до дното: Ова е најдлабокиот бунар во светот

 Веројатно веќе сте ги виделе овие фотографии без да знаете каде се насликани или што има на нив.

Ченд Баори е најдлабокиот бунар во светот до кој скалите водат и до кој може да се достигне без оглед на времето од годината затоа што начинот на кој е дизајниран е секогаш полн со вода. Ова е исто така класична архитектура од 8 и 9 век што е препознатлива за хиндуистичкиот свет.

Бунарот од 3500 скали кои се спуштаат на длабочина од 35 метри. Се наоѓа во Раџастан, селото Абахари, и е изграден пред околу 1.200 години. Опкружен е со мрежа на скали од три страни, додека на четвртата е комплекс од кралските резиденции и етапи со раскошно украсени скулптури и украси.

Ѕдовите и скалите се изработени од темни вулкански камења кои спречуваат да тече вода, така што за време на монсунските дождови бунарот се полни скоро до врвот.

Ченд Баори порано имаше функција на вистински бунар, а денес водата во неа не е за пиење. Како и да е, оваа зграда стана туристичка атракција, но и омилено место за собирање на локалното население.