600.000 Граѓани би го продале гласот на избори во Бугарија

Повеќе од 600.000 бугарски граѓани би гласале на изборите во замена за пари, пишува бугарската новинска агенција „Новините“, повикувајќи се на анкетата спроведена од „Галуп“.

Според агенцијата, анкетата е спроведена откако се појавија извештаи дека бугарското гласање може да се купи за 75 и 100 евра.

Според анкетата, 11 проценти рекле дека ќе добијат пари во замена за гласање за одреден кандидат или партија.

Ова е еквивалентно на 600.000 од вкупно 5,5 милиони бугарски граѓани со право на глас.

Луѓето кои признале дека гласаат за пари се претежно сиромашни. Другите осум проценти рекоа не, а 81 процент рекоа дека нема да го продадат својот глас.