7 навики на стогодишниците кои треба да ги почитувате ако имате над 40 години: Помагаат да бидете подолго здрави, активни и среќни

Кои 7 правила за здравје треба да ги следат луѓето над 40 години - навики на стогодишниците за долговечност!

Здравјето и долговечноста се теми кои ги интересираат сите – кои се здравите навики кои се поврзуваат со здрав и среќен живот? Што точно е потребно за да живеете подолго и да останете здрави подолго?

Се разбира, различни генетски фактори играат огромна улога. Од почетокот на неговиот интраутерински развој, одредена програма е поставена во геномот на секоја личност. Таа е таа што одредува која ќе биде висината, бојата на очите, градбата, карактерните црти, предиспозицијата за одредени активности, па дури и болестите.

Модерната медицина има способност да го контролира текот на различни биохемиски и физиолошки процеси. Епигенетиката активно се развива - релативно млада наука, „сестра“ на генетиката. Ова е гранка на генетиката која проучува како нашето однесување и околината влијаат на тоа како функционираат нашите гени. Со други зборови, научниците и лекарите научиле да влијаат на некои фактори. На возраст од 35-40 години, човечкото тело обично може брзо да се опорави и побавно да ги троши ресурсите, благодарение на што практично не се чувствуваме стари или болни. По 40 години сликата се менува.

Ајде да погледнеме кои навики по 40-та година ви помагаат да останете активни подолго:

Редовни прегледи. Ова е здрава навика која ви овозможува навреме да ги фатите сигналите на телото за проблемите пред да се развие каква било патологија. Откако ќе открие „проблеми“, лекарот може да препише низа мерки кои ќе го спречат развојот на болеста

Рационална и избрана исхрана специјално за вашето тело. Не е тајна дека не постои единствена диета која одговара на апсолутно сите. Сепак, можеме да размислиме која програма е вградена во вашиот геном, каков тип на диета е соодветна за вас. Постулатот „ние сме она што го јадеме“ и денес е актуелен

Здрав сон. Тешко е да се прецени важноста на спиењето и одморот. За време на спиењето, се одвиваат процеси на опоравување и нервниот систем мирува. На крајот на краиштата, адекватниот сон влијае на нашето расположение, на функционирањето на сите органи и системи и на здравјето воопшто.

Хигиенска дневна рутина. Во современиот свет, тешко е да се замисли дека човек работи само во оние часови кога сонцето сјае и легнува кога ќе зајде. Во меѓувреме, не треба да се прекршуваат механизмите поставени од самата природа. Обидете се да не работите 24 часа на ден и да легнете во исто време.

Време за себе. Ова значи дека треба повремено да можете да правите работи што ви носат радост. Без разлика дали се работи за хоби, средба со пријателите, одење на прошетка или нешто друго. Позитивните емоции се исто толку важни колку и кислородот

Движење и енергија. Долго време е докажано дека движењето го одложува почетокот на староста. Во суштина, младоста значи нормална мускулна маса, нормално ниво на гликоза во крвта, нормален сооднос на масти со различна густина во крвта и активна работа на митохондриите (енергетските клетки на нашите клетки).

Вода. Не заборавајте да го хидрирате вашето тело.

Овие едноставни правила можат да станат вообичаени и интегрални и ќе ви помогнат да останете здрави и млади долго време.