Грешиме со тоалетната хартија: Лекарите тврдат дека е штетна по здравјето

Иако веројатно не можете да замислите да одите во тоалет без да користите тоалетна хартија, лекарите предупредуваат дека не се препорачува. Поточно, користењето на тоалетна хартија може да предизвика некои здравствени проблеми што може да се избегнат, пишува Индипендент.

Додека во земји како Јапонија, Грција и Италија,  почесто се користи биде за миење наместо тоалетна хартија, во остатокот од светот (освен муслиманските земји) тоалетна хартија е задолжителен додаток на секоја бања.

Сепак, сега лекарите предупредуваат дека по бришењето на задникот, честопати се оставаат фрагменти од измет, кои ја кородираат чувствителната кожа. Покрај тоа, прекумерната употреба може да предизвика здравствени проблеми како што се анална пукнатина, хемороиди и инфекции на уринарниот тракт.

„Луѓето мислат дека се чисти по бришењето, но тоа е далеку од вистината, и покрај тоа што тоалетна хартија е очигледно чиста, таа не чисти целосно“, рече Роз Џорџ, автор на Big The Nuness: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters"

Таа не е сама во ова размислување, а лекарите предлагаат алтернативи за употреба по извршување на нужда.

Влажната тоалетна хартија е многу подобра опција

Постојат специјализирани влажни марамчиња, посебно оние што можат да се искористат за чистење на бебињата, велат лекарите декатие особено се пожелни за оние кои имаат проблеми со хемороиди или уринарни инфекции.

За да ја илустрираат бескорисноста на тоалетна хартија, тие го искористиле примерот на размачкана растопена чоколада на паркет и потоа ја бришале со влажно марамче. Иако марамчето ќе го отстрани најголемиот дел од чоколадото, сигурно ќе продре во пукнатините.

Секако, чистотата не е единствениот проблем со употребата на хартија, лекарите посочуваат дека денес има сè повеќе анални пукнатини и фистули, болни состојби чие појавување промовира употреба на тоалетна хартија, особено ако агресивно се трие чувствителната област.

Најприродна позиција

Предупредувањата за употреба на тоалетна хартија доаѓаат по контроверзии околу правилното позиционирање на телото при нужда. Здравото и редовно варење на храната во организмот е основа на здравјето на луѓето, бидејќи овозможува редовно отстранување на штетните материи. Сепак, темата за голема нужда е нешто за кое малку се зборува посебно од здравствениот аспект, вели германскиот микробиолог Џулија Ендерс.

Во својата нова книга „Шармантно варење“ самата се осврна на прашањето за техниката на голема нужда, тврдејќи дека навиката на западните луѓе што седат на тоалетот на овој чин резултира со бројни здравствени проблеми - од хемороиди, запек, прекумерна напнатост на цревата, појава на анални фистули и друго.

Едноставно спречување на ова е клекнување, кое е најприродна позиција за цревата.

„Околу 1,2 милијарди луѓе ширум светот клекнуваат додека се во голема нужда, и заради тоа тие имаат значително пониска стапка на дигестивни проблеми“, рече Ендерс.