„Јас сум нутриционист од Јапонија и јадам овошје секој ден, ова е најдобриот избор за челичен имунитет!“
Овошјето треба да биде на масата секој ден. Уште од мали нозе ги учите децата колку е здраво и ефикасно. И не плашете се од природниот шеќер
Јапонија, земјата на изгрејсонцето и луѓето со најдолг животен век. Жените живеат во просек 87 години, мажите 81.
Главните фактори се географската изолација, климатските услови, навиките, дисциплината во секој сегмент од животот, но и посебен начин на исхрана, кој се следи од памтивек. Суровата риба, нато, мисо супата и оризот се меѓу основните намирници, а познатата нутриционистка Мичико Томиока открива дека овошјето, кое е одговорно за зајакнување на имунолошкиот систем, е задолжително во јапонското мени.
Таа е родена во стариот град Нара, поранешната престолнина на јапонската империја. Пораснала на фарма, каде што нејзиното семејство одгледувало овошје. Секој ден разгледувала наоколу носачи со корпи полни со јаболка, лубеници, јагоди, смокви, јагоди и други сорти што успеваат само во тој дел од светот. Овошјето, вели нутриционистката Мичико Томиока, е важен дел не само од јапонската гастрономија, туку и од традицијата, културата и медицината. И тоа не е без причина.
Мичико работела во центри за опоравување од зависност, училишта и банки за храна. Тој е експерт за исхрана базирана на растенија, која се базира на намалување и елиминирање на храна од животинско потекло и преработени производи. Овошјето, верува тој, е едно од најмоќните оружја што ги имаме кога станува збор за поддршка на здравјето и долговечноста. Таа е опседната со него, признава, и ги има овие пет вида на својата маса секој ден, во нејзиното мени и во својот живот.
Јаболка
Јаболката се богати со витамин Ц, влакна, калиум и полифеноли. Тие исто така содржат пребиотици и пробиотици, кои го поддржуваат здравјето на дигестивниот тракт (што е тесно поврзано со функцијата на мозокот и имунолошкиот систем) и е докажано дека имаат антиканцерогени својства. Едно јаболко на ден го држи докторот подалеку!
„Ги јадам со кора, бидејќи содржат најмногу влакна. Исто така, сакам да додавам парчиња во салата или супа, да ги печам со разни јадења и да правам домашен сос“, открива Мичико.
Агруми
Од клементини и портокали до јузу, лимони и лимети, цитрусните овошја се богати со витамини Ц и А, фолна киселина, како и калиум и влакна. Тие исто така имаат завидна количина на флавоноиди и каротеноиди, антиоксиданси кои ги штитат нашите клетки и го поддржуваат имунолошкиот систем. Витаминот Ц, исто така, ја подобрува апсорпцијата на железо од растителната храна, што е особено важно ако сте вегетаријанец или веган.
„Секогаш го користам целото овошје. Не ја фрлам кората - може да се ренда и да се додаде во јадења или џемови. Често додавам парчиња цитрусни плодови и сок во салати. Повеќето луѓе ја фрлаат кората, а таа е богата со фолна киселина, рибофлавин, тиамин и калциум.“
Бобинки
Без разлика дали станува збор за диви јагоди, боровинки, капини, малини, брусница или гоџи бобинки, сите тие се нискокалорични и полни со витамини, влакна и моќни антиоксиданси како антоцијанини. Боровниците се особено добри за мозокот и срцето, додека гоџи бобинките се богати со бета-каротен и го поддржуваат здравјето на очите.
„Се обидувам да го јадам ова овошје додека е свежо, во сезона. Не е лошо дури ни во замрзната верзија, на пример за смути, а од нив можете да направите и вкусни закуски или сочни преливи“, вели почитуваниот нутриционист.
Каки (јапонско јаболко)
Јагушките се богати со витамини А и Ц, влакна (и растворливи и нерастворливи), калиум и полифеноли како што се танини и флавоноиди. Истражувањата покажаа дека ја поддржуваат контролата на холестеролот и крвниот притисок, како и подобрувањето на здравјето на очите и кожата.
„Мајка ми ги обесуваше кон крајот на есента да се исушат. Ги јадевме како закуски, ги користевме во слатки („вагаши“) или ги варевме на тивок оган со зеленчук. Исто така, сакам чај од листови од јагода, кој има антиинфламаторни својства и богат, земјен вкус.“
Смокви
На јапонски, смоквата се нарекува „ичиџику“, што значи овошје без цвет. „Ова е затоа што цветот се појавува во внатрешноста на овошјето.“ Тие се богати со влакна, витамини, минерали и фитоестрогени кои го поддржуваат здравјето на жените. Тие исто така содржат фицин, ензим кој помага во варењето на протеините, што ги прави смоквите совршена закуска. Други здравствени придобивки вклучуваат контрола на холестеролот и намалување на воспалението.
„Ги користам и свежи и сушени, во салати, супи, десерти, џемови. Нивната сладост оди одлично со мача во прав или темно чоколадо.“
Совет од Мичико Томиока за долг и здрав живот
Секогаш кога е можно, консумирајте локално, органско, сезонско овошје. Тоа е посвежо, повкусно и поздраво. Јадете го целото овошје - и кората, пулпата и влакната - сето ова има своја намена и игра важна улога во одбраната на телото од надворешни фактори.
Јадете внимателно и полека, уживајте во вкусовите на овошјето. Јас го џвакам секое парче јаболко најмалку 20 пати, помага за подобро и побрзо варење, објавува жена од Блиц.
Овошјето треба да биде на масата секој ден. Ги учите децата од мали нозе колку е здраво и ефикасно. И не плашете се од природниот шеќер. Не е опасно, за разлика од рафинираното. Овошјето содржи и влакна, витамини и антиоксиданси кои ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот и го штитат телото.