„Ако целиот свет може да се воздржи да не излезе од дома четири недели, ќе можеме да го запреме коронавирусот„: Порачува кинескиот експерт

Шефот на кинескиот тим на клинички експерти за „Ковид-19, Чан Венхун,  им порача на европските земји дека можат да заборават дека пандемијата ќе заврши во блиска иднина, и наместо тоа, да се подготват за битка која би можела да трае до две години, пренесува Sout China morning.

„Сосема е нормално вирусот повторно да се појави и да исчезне, и ако сето тоа трае една или две години. Заборавете дека пандемијата во Европа ќе заврши наскоро “, рече кинескиот експерт.

Според него, властите на европските земји би можеле брзо да го запрат ширењето на вирусот со само „исклучително радикални“ мерки.

На пример, целосно суспендирање на секоја активност во земјите и целосно затворање на границите. Сепак, како што истакна, Германија, како и другите европски земји, нема да се согласи на ова.

„Ако целиот свет можеше да се воздржи да не излезе од домачетири недели, ќе можеме да ја запреме пандемијата“, рече експертот.