Ако на маж му треба секс 50 минути, 3 пати на ден, а на жена 3 минути еднаш месечно - бракот нема да успее! Познат психотерапевт со свој став

 Во последно време, браковите ни изгледаат како социјална катастрофа: бројот на разводи е скоро еднаков на бројот на бракови. Според психолозите, ова се случува затоа што луѓето стапуваат во брак од повеќе смешни причини, а најмалиот број од нив сакаат да стапат во брак со цел да основаат семејство.

Добро познатиот психотерапевт Михаил Литвак зборува за тоа кој може да основа среќно семејство а кој сигурно ќе заврши со адвокат кој ќе потпише документи за развод:

„Среќните семејства постојат. Но, ги има многу малку, недоволно. И самиот истражував за семејствата. Од 11.000 семејства, само 3 биле среќни. Но, што е најважно, само среќните семејства се нормални, останатото е патологија - заедница од двајца несреќни луѓе.

Зошто има толку многу разводи? Зарем тие не знаат како да изберат партнер?

Ова е затоа што луѓето се слабо образовани. Тие не се научени да размислуваат, не се научени да избираат сопруг или жена. Ние спроведовме истражување - која изјава за љубов ќе ви се допадне повеќе? Ние ги предложивме следниве опции: „Не можам да живеам без тебе!“; „Никогаш нема да те повредам!“; „Ајде да го поминеме животот заедно!“.

75% од жените ја избраа реченицата: „Не можам да живеам без тебе!“, Но, на никој не му се допадна реченицата: „Ајде да го поминеме животот заедно!“

Што е љубов?

Љубов е кога сте активно заинтересирани за животот и развојот на саканата личност. Сите велат: добро, немам време да сакам! Но, дали знаете да сакате? Нашите бракови се во основа СР ***: „Не можам да живеам без тебе!"

А, што се случува со љубовта како одминува времето?

Со текот на времето, љубовта може да стане само посилна… Ако не била вистинска љубов, тогаш станува се полошо и полошо

Како мажите го разбираат бракот, а како жените?

Мажите и жените на бракот гледаат со сосема различни очи. Но, каде гледаат вистинските мажи и вистинските жени? Значи, прво треба да станете маж или жена, а потоа да изградите семејство. Само физички здрава, духовно развиена и финансиски успешна личност има право да основа семејство. Секој друг е аматер кој не може да создаде ништо добро.

Ако врската започнала со секс, каква е нејзината иднина?

Сексот мора да дојде подоцна. И на почетокот, мора да постои заеднички поглед на светот. Љубовта не е кога се гледаат едни со други, туку кога гледаат во иста насока. Канадските истражувачи идентификуваа четири фактори што ја прават брачна двојка силна:

- Ист светоглед

- Ист поглед на храната

- Добар секс

- Желбата да се гледаме еден во друг.

А кога ќе се основа семејство само затоа што двајцата имаат добар секс, нема ништо добро во тоа.

Мажите често се споредуваат со другите мажи и веруваат дека мамењето е задолжително и имплицитно.

Мамењето се случува затоа што луѓето направиле грешка при изборот на придружник. Ако сте се омажиле за погрешна личност, природно е да се заљубите во некој друг.

Која жена не е погрешна жена?

Физички здрава, духовно развиена и финансиски независна. Нашите жени имаат три сексуални нарушувања: педофилија, бестијалност, мазохизам.

Прво, тие го земаат сопругот да го воспитуваат - како да е дете.

Второ, тие живеат со алкохоличари и го нарекуваат животно.

Трето, тие страдаат од мазохизам - сакаат да бидат злоупотребени од страна на нивните мажи.

Ако жената е физички здрава, финансиски независна, но не и млада? Дали има шанси да биде добра сопруга?

Таа дефинитивно има шанса. Тоа е жена на својот врв. Не и е потребен гарнир, таа бара стек! Жените од 45-50 години се најдобри во сексот.

Како да ја пронајдете вистинската личност за себе?

Комуникација, гестови, начин на облекување. Постојат неколку фази за да ја видите личноста која стои пред вас. Ако не ви се допаѓа она што го гледате - земете се и одете!

Дали партнерите треба да имаат ист сексуален апетит?

Секако! Ако на маж му треба секс 50 минути, 3 пати на ден, а на жена 3 минути еднаш месечно - бракот нема да успее!

Може ли жената повторно да го едуцира или прилагоди мажот за себе?

Не. Ако сакате да се омажите за маж, земете го готовиот производ, а не полу-готовиот производ. Зрелите луѓе треба да стапат во брак. А, можете да превоспитате само една личност - вие самите.

Каде е најдоброто место да се најде личност за брак?

Само на работа. Кога набљудувате личност на работа, гледате како тој размислува, дејствува во кризни и релаксирани ситуации. Многу лажговци има во кафулињата и ноќе.

Дали во последно време се сменија потребите на жените?

Тие не се променија во последните сто илјади години.

Но, што е со фактот дека жените денес сакаат да се венчаат богато?

И со право. Значи, тие созреваат. Но, таа исто така мора да биде богата. Кај нас, за жал, повеќето жени имаат психологија на латентна проститутка: најдете богат сопруг да ве издржува. Но, ние исто така имаме многу мажи што можеме да ги наречеме латентна свирка што бара богата жена, но едноставно не сака да го признае тоа или да се развие.

Постои теорија дека треба да поддржувате маж, да го инспирирате, да го задоволите и да останете во неговата сенка

На вистински маж не му е потребна инспирација. Тој самиот е инспириран од неговата работа. И не треба да се живее за другите и за доброто на другите.

А заради децата?

Особено не живеејте само за деца! Децата во нашите животи се краткотрајни. Тие не напуштаат на возраст од 18 до 26 години. Мажот и жената треба да бидат блиски и да разберат дека децата се привремено со нив. Производ на нивната љубов - ништо повеќе.

Како резултат на разводот, жените останануваат со овој „производ на љубовта“, додека мажите не сакаат да се омажат за жена која веќе има деца…

За вистински маж, дете од првиот брак на неговата идна избраничка - не претставува проблем. Зошто? Затоа што е подготвен да направи се‘ за неговата сакана. Но, ако жената верува дека детето е најважната работа во животот, таа никогаш нема да биде среќна во брак.

Дали се верува дека институцијата брак изумира, дека паровите сè повеќе живеат заедно, но без хартија и печати?

Бракот без хартија не е толку лоша работа. Се случува луѓето да живеат добро во заедницата, и штом се регистрираат, бракот се распаѓа.

Зошто е така?

Фактот дека еден човек сака да биде на слобода. Формалниот брак го спречува. Хартијата не менува ништо за интелигентна личност. А за будала, тој менува сè.