Ако не можете да замислите утро без кафе, МОРА да го прочитате овој текст!
Кафето се прави од печени зрна од одредени видови растенија. Степенот на нивното печење влијае на јачината на пијалокот. Тука зборуваме за шолја кафе направено во кафемат или сварено, домашно кафе без додавање млеко / павлака. Инстант кафето не се зема предвид, бидејќи неговата јачина е помала од зрната кафе, ароматично е и сите корисни материи се губат во него.
Еве што треба да знаете за кафето:
Негативни ефекти:
-Не е пожелно да се пие кафе на празен стомак, бидејќи кафето предизвикува синтеза на хормонот холецистокинин, што предизвикува варење. И ако стомакот е празен, тогаш нема што да се вари - како резултат на тоа, постои ризик од металоиди и симптоми на гастритис.
-Кафето има тенденција да ја зголеми киселоста во стомакот, крвниот притисок и нарушувањата на спиењето.
-Конзерванси во кафето негативно влијаат на метаболизмот и предизвикуваат развој на целулит.
-Ефектот на кафето еден час по пиењето на пијалокот дава ефикасност. И по уште еден час, може да се чувствувате поспано.
-Кафето не се препорачува за жени за време на бременост и доење. Кофеинот ја преминува плацентата, предизвикувајќи намалување на железото (Fe) и други минерали во мајчиното млеко.
-Кафето предизвикува зависност, а прекумерното пиење доведува до дехидрација.
Позитивни ефекти:
Кафето содржи антиоксиданси кои ги отстрануваат слободните радикали од телото. Овие антиоксиданси се борат против малигни неоплазми, одредени срцеви патологии, дијабетес мелитус и паркинсонизам.
Кафето помага да се ослободите од главоболката со проширување на крвните садови во мозокот.
Зошто не се препорачува да пиете кафе откако ќе се разбудите наутро?
Телото синтетизира хормон кортизол во текот на денот, ни помага да се разбудиме наутро и да заспиеме навечер. Утрото, нивото на кортизол е највисоко, и со пиење кафе во тоа време, ќе ја блокираме синтезата на овој хормон, и по некое време, будењето ќе биде потешко. Производството на кортизол се јавува од 6 до 9 часот наутро, а максималното се случува од 8 до 9 часот наутро, така што оптималното време за шолја кафе е 10 часот наутро или после ручек.
Што се случува ако престанете да пиете кафе?
-Телото подобро ќе ги апсорбира витамините!
-Кофеинот го уништува витаминот Б, ја намалува концентрацијата на минерали како железо, калциум, цинк, итн. во телото.
-Само 1 шолја кафе ја одложува апсорпцијата на калциум за 3 часа. Покрај тоа, кофеинот го исфрла минералниот калциум од телото, а коскеното ткиво станува кршливо.
-Може да изгубите тежина!
-Кофеинот ја активира синтезата на кортизол и влијае на надбубрежната функција. Надбубрежните жлезди работат заедно со тироидната жлезда, што влијае на метаболизмот. Поради кафето, станува побавно.
-Имунолошкиот одговор ќе се зголеми!
-Кофеинот е штетен за имунолошкиот систем (поради тироидната жлезда). И недоволната функција на тироидната жлезда доведува до слабеење на имунолошкиот систем.
-Ќе заборавите на проблеми со црниот дроб
-Кафето тешко се вари. Црниот дроб произведува ензими кои го разложуваат и метаболизираат кафето.
foto: freepik.com