Ако ве касне било кој инскет, ова е спас: Запишете го овој златен совет на стар пчелар

Комарци, пчели, оси, стршлени, крлежи - еве што да направите кога ќе ве касне инсект за да спречите чешање, оток или инфекција на кожата

Неодамна имавме можност да се дружиме со еден пчелар. Ни раскажа за мирот што му го носи работата со пчелите.

Тој вели дека нема поопуштено место на светот од она покрај ројот пчели.

Ни беше тешко да поверуваме, па го прашавме: „Што ако пчелите ве каснат?“

„Па што? Нели ви кажале дека и тоа е здраво?“

„Да, но тоа може да биде фатално за некого.“

„Секако, не велам дека не може. Но за оние кои не се алергични, најдобро е да земат еден аспирин или андол (зависи што имаат дома), да го стопат со неколку капки вода и да го стават на местото на убодот. Да држат така околу минута, две, па да го тргнат. Нема да има оток, ни болка и нема да има чешање - проверено!“

Тој советува и да користиме облога од навлажнета сода бикарбона, а доколку во моментот на убодот немаме ништо од горенаведените, најдобро би било да земеме три различни билки од природата. Добро да го исцедите нивниот сок и да го втриеме во кожата на местото на убодот.

Извор: stil.kurir.rs