Ако ве озборуваат зад грб, тоа значи дека сте пред нив: Конфучие за сите времиња

Конфучие е роден во 551 година п.н.е. Тој ги научи луѓето на правда, чесност, правилата на социјалните односи ...

Овие се 10 моќни животни лекции засновани врз филозофијата на почитуваниот кинески мислител. Она што е нивниот најголем шарм е тоа што може да се применат и денес.

1. Не е важно колку бавно одите се додека не застанете.

2. Никогаш не дружете се со човек кој не е подобар од вас.

3. Кога гневот зоврие, размислете за последиците.

4. Кога станува очигледно дека целите не можат да се постигнат, не менувајте ги целите, туку чекорите што се преземаат.

5. Ако мразиш некоја личност, веќе си поразен од неа

6. Она што супериорниот човек го бара во себе, малиот го бара во другите.

7. Каде и да одите, одете со сето свое срце.

8. Дајте упатства само на оние што бараат знаење откако ќе го откријат своето незнаење.

9. Гледањето на мали предности спречува да се завршат поголемите работи.

10. Ако ви озборуваат зад грб, тоа значи дека сте пред нив.