Американците сакале од вселената да ја срамнат Москва со земја: Исплива документ за нуклеарен напад

Американскиот вселенски шатл би можел да биде дизајниран да фрли нуклеарна бомба во Москва, според извештајот од 1976 година од Институтот за применета математика на Академијата на науките на СССР.

Историчарот за космонаутика Павел Субин објави труд на советските научници предводени од академик Мстислав Келдиш „Анализирајќи ги можните цели за создавање на систем за преносен вселенски транспорт (вселенски шатл)“. Документот не е објавен претходно.

Се претпоставува дека вселенскиот шатл во „варијанта на орбитални бомбардери“ може да се користи за напад врз „големи административни и воено-индустриски комплекси“. Нивното „ненадејно уништување“ ќе донесе „значителна предност на напаѓачката страна“. Целите на нападот може да станат „мобилни или во последен момент откриени нови цели кои имаат важно одбранбено значење“.

Во извештајот се наведува дека шатлот лансиран од воздушната база Ванденберг останал над социјалистичките држави 70-80 минути. Леташе преку територијата „од западната граница на Источна Германија и Чехословачка до источната граница на СССР“.

Шатлот би добил дополнителни придобивки кога го би напаѓал од Јужниот пол. Бидејќи радарите во јужниот СССР беа поблиску до централните региони, тие имаа помалку време да реагираат.

Можната шатл-рута беше моделирана на компјутер. Се претпоставуваше дека тој можел да ја фрли нуклеарната бомба при влегувањето во атмосферата, на надморска височина од 67 километри. Создавањето јонизиран плазма облак го отежнува откривањето на шатлот. Врз основа на координатите на Москва, научниците утврдиле дека товарот ќе стигне до Земјата за три до четири минути.

Советските експерти, запознаени со американските податоци, откриле дека од четирите опции на типична вселенска летачка програма, две се совпаѓаат со ова сценарио.

Притоа, советските научници потврдија дека нападот врз СССР ќе биде поефикасен со интерконтинентални балистички ракети. Шатлот би било разумно да се користи за извидување.

Употребата на цивилен космодром на Кејп Канаверал, според научниците од СССР, треба да стане „маска“ за воени лансирања.

Експертот за авијација и вселенска наука Вадим Лукашевич изјави дека токму овој извештај на советските научници поттикнал работа на советскиот шатл „Буран“.

Amerikanci hteli da IZ SVEMIRA sravne Moskvu sa zemljom? Isplivao dokument o NUKLEARNOM NAPADU