Живеел 152 години: Со овој напиток ја „купил“ долговечноста

Томас Пар, англиски селанец се вбројува меѓу најстарите луѓе на светот затоа што доживеал 152 години. 

Се смета дека тајната на долговечноста е напитокот кој го пиел секојдневно – а тоа е сурутка. Таа е толку благотворна што може да се пие буквално почнувајќи од раѓањето на сè до смртта. 

Сурутката во изворен облик е течност која содржи помалку од еден отсто белковини и повеќе од 93 отсто вода. 

Главните состојки на сурутката се калиум, натриум, магнезиум, фосфор, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, важни ензими и аминокиселини. Таа содржи само  калории на сто грама, поради што е особено погодна за слабеење. Сурутката се нарекува уште и природен еликсир.