Балкански синдором: Својата работа „подвали“ му ја на друг

Која е причината што повеќето луѓе никогаш не заработуваат многу пари? Никогаш не започнуваат! Колку пати ви се случило да знаете што точно треба да направите, но ниту еден начин да започнете. Треба само пред да ја гледате најновата епизода од сапунска опера или фудбалска игра. Се чувствувате уморни, затоа поминувате време на непотребни работи. И така, час по час, денот завршува. се будите наутро со чувство на вина дека не сторивте сé што ви требаше претходниот ден. Сеодлучувате да се фрлите на работа. Но, пред тоа, мора да скокнете до киоск за најновите  весницисо озборувања или цигари. Ако тој ден и започнете да работите неколку часа, повторно сте деконцентрирани и одлучувате - да ја одложите целата работа за утре. Проблем? Утре истото се повторува.

Овој вид на однесување се нарекува Балкански синдром. Неговата жртва се станува во основно училиште и од тогаш често ве прати како доживотен придружник. Жвотното мото на „пациентите„ со Балкански синдром е  „својата работа подвали му ја на друг“. „Балканците“ не го одржуваат својот збор, секој друг изговорен збор им се чита како: Нема проблем!А тие работат во компанијата само заради социјално и пензиско осигурување. Непотребно е да се каже, мора да се ослободите од Балканскиот синдром целосно ако сакате да станете богати. Едноставно, решете го проблемот или задачата веднаш штом се појави. Без одложување! Овој вид на однесување на крајот ќе резултира во навика и ќе стане задоволство. Со напорна работа може да се ослободите од Балканскиот синдром. Никогаш не одложувајте работа. Откако ќе решите да одите на работа, навистина.

Сортирајте ги работите според приоритет: Поделете ги на итни, помалку итни и не толку итни. Исчистете го работниот простор.

Подредете ги трудовите за да можете да ги најдете во секое време. Не слушајте музика додека работите. Иако можеби ова не изгледа добро на прв поглед, музиката се меша во вашата деловна активност и го носи протокот на вашите мисли во погрешна насока. Ако користите компјутер, исчистете го хард дискот од непотребното ѓубре и подредете ги датотеките во лесно достапни директориуми и поддиректориуми. Заборавете на Лото и престанете да гледате серии и други сапуници денес. Никогаш нема да имате пари и да бидете богат човек ако цел ден гледате во екранот. Гледајте емисии и серии кои се едукативни, инспиративни и поврзани со вашите цели, деловни интереси и планови. На кратко, престанете да губите време.

Ефикасноста е навистина во суштина интелигентна мрзеливост.