Балканскиот Париз: Градот кој се препороди

Како Париз на истокот или на Балканот, вака беше познат Букурешт, главниот град на Романија. 

Но, овој град и ден денес се редефинира. 

Меѓу блоковите со згради кои датираат уште од социјализмот, има многу стари цркви и градби. Градот е полн со паркови и музеи. 

Букурешт е град каде трговците се состанувале уште во 15 век. 

Стариот дел на градот се обновува, добива ново руво, а пешачката зона е место каде има најдобар ноќен живот во Европа. 

Се нарекува и Балкански Париз затоа што кралот Карло донел француски архитекти и им дал целосна слобода за да го изградат градот. 

Добар дел од таа француска архитектура е нарушен со социјалистичка архитектура.