БЕСМРТНО РАСТЕНИЕ ОД МАКЕДОНИЈА ПРАВИ ЧУДА: Ќе бидете вечно млади, но има една „цака“!

Засекогаш млад... Дали и вие сонувате за овој вечен идеал и желба на милиони луѓе ширум планетата? Ако вашиот одговор е позитивен, можеби ќе имаме добри вести за вас. Решението секако доаѓа од Македонија!

Сигурно сте слушнале за бројни препарати кои помагаат да се запре стареењето, да се подмлади лицето и да се хидрира сувата и уморна кожа. Но, дали сте слушнале за растение наречено „смиље“?

Немојте да се изненадите ако не сте, бидејќи водечките светски козметички компании го сакаат токму тоа. Имено, кога би дознале дека сите „проблеми“ можете да ги решите со смил, никогаш повеќе не би купиле креми и лосиони.

Што е тоа?

Смиље е медитеранско растение кое расте на сончеви карпести падини и падини, во пукнатини на карпи, напуштени лозја и покрај патишта. Старите Грци, кои го користеле за лекување на рани, знаеле за неговите лековити својства. Сепак, бесмртницата била одамна заборавена и добро скриена тајна.

Освен што подмладува, смилот има и многу други лековити својства. Тој е одличен лек против бронхитис и кашлица, делува како седатив, го намалува крвниот притисок, нивото на холестерол во крвта, го спречува создавањето на згрутчување на крвта, ја ублажува болката и го зајакнува целиот организам.Постојат многу видови на смил, а најпознат е Helichrysum italicum. Неговата важност била препознаена и најдобро користена од Французите кои ја нарекле „immortelle“, што значи бесмртна.

Овој прекар смилот го носи со гордост и право. Причина? Способност за бришење на брчки, лузни, стрии и модринки. Единствениот недостаток на ова чудотворно растение е количината што е потребна за да се претвори во есенцијално масло, а со тоа и високата цена.

Еден тон смил за литар масло

Зошто е толку скапоцена и пожелна? Одговорот лежи токму во вредниот еликсир кој го содржи во многу мали количини. Имено, смилот има многу малку есенцијално масло (помалку од 0,05 проценти), па затоа е потребно повеќе од еден тон од растението за да се добие килограм есенцијално масло.

Ова необично растение го добило прекарот бесмртно поради фактот што никогаш не вене, дури и откако ќе се обере. Инаку, неговото стебло е исправено и обраснато со свилени, густи влакна. Може да порасне и до 60 см во висина, а некои видови и до 90 см. Цвета од мај до јули. Исто така, свежата, а не сушената билка мора да се дестилира.

Сега мора да ви е многу појасно зошто цената на смилот е генерално висока? Така е – за килограм од ова есенцијално масло ќе треба да потрошите меѓу 1.500 и 1.800 евра.

Многумина ширум светот се задоволни од ефектите, а одгледувањето на ова растение за многумина станува сè поатрактивен и профитабилен бизнис. 

Го има и кај нас

Имено, промената на климата предизвика промена на условите под кои може да се одгледува смилот, па немојте да се чудите ако ова чудесно растение го најдете токму меѓу прекрасните наши ливади и полиња. Иако почетната инвестиција не е мала, оние производители кои се зафатиле со одгледување смил велат дека инвестицијата се исплати.

Најголем број купувачи на вредното и лековито есенцијално масло доаѓаат од американскиот и европскиот пазар, додека домашната побарувачка е сè уште мала. 

(Фото Википедија)

(Србијапрес)