Билка која е корисна од коренот до цветот: Го јакне имунитетот и може да заштити од најопасни болести

-Посебно е лековит коренот, кој е полн со инулин и може да има антиканцерогено дејство - вели биологот Предраг Петровиќ

Неколку лековити растенија растат на падините на Дивчибаре, па затоа понекогаш е доволно да излезете во природа и да го осигурате вашето здравје. Сепак, многу често не сме ни свесни какво богатство имаме, па затоа често се газат лековити растенија, иако можат да бидат од голема полза.

Една од нив е глуварчето, кое е вистинска ризница на здравје и корисно за многу болести.

- Тоа е растение број еден, може да се јаде цело, од коренот до цветот. Има нектар, полен, медоносно е и го дава најдоброто пчелно пасиште во рана пролет. Коренот, кој е полн со инулин и може да има антиканцерогено дејство, е особено лековит.


Глуварчето е насекаде, но очигледно ни недостасува волја да си жнееме здравје. Ако излеземе во природа, можеме само да се вратиме побогати од неа, и тоа за најважното, а тоа е здравјето - вели биологот Предраг Петровиќ од селото Паштриќ во близина на Мионица.

Глуварчето е растение кое покрај инулин содржи и големи количини на калиум, витамини А, Ц, Б, Е и железо. Но, тоа е исто така богато со калциум, цинк, натриум, манган, бакар и магнезиум.

- За време на епидемијата на вирусот корона, имунитетот се покажа како многу важен. И тоа е глуварчето што може да ја одржи вашата состојба на завидно ниво. Потребно е да се мелат глуварчето, лимонот и медот во блендер и да се чува смесата во фрижидер и да се конзумира неколку пати на ден и ќе имате повеќе сила и подобра состојба на имунитет - рече Петровиќ.

Листот од глуварче најмногу се користи во исхраната, а поради бројните нутриционистички вредни фитохемикалии што ги содржи, во исхраната се препорачуваат лисја од глуварче.

Салата од глуварче се прави од многу млади лисја кои се собираат далеку од контаминирани области, се разбира, пред да цвета растението.