Blancpain се издвојува од сите други создадени часовници: И Кинески и Грегоријански календар

После пет години во производството, часовникот на традиционалниот кинески календар на Blancpain е опремен со неверојатен механизам кој овозможува прикажување на елементи од  Кинескоти и Грегоријанскиот календар. Покомплициран од постојаниот календар, механизмот поседува генијална комбинација на два радикално различни прикажувачи на времето и е впечатливо техничко достигнување. И додека Грегоријанскиот календар се заснова на сончев ден, Кинезите се потпираат на лунарниот циклус - една сончева година е околу 11 дена подолга од една година која се состои од дванаесет лунарни месеци. Покрај тоа, кинескиот календар има скок на секои две или три години за да донесе конзистентност во сезонскиот циклус, што ја објаснува варијацијата на датумот на кинеската новогодишна прослава.

Создавањето часовник што ги помирува сите овие комплексности е една од причините зошто моделот на традиционалниот кинески календар на Blancpain се издвојува од сите други создадени.

Неговото емајлирано бирање содржи хармоничен квинтет на временски погледи, додека стаорецот (кој е заштитен знак на часовникот) суптилно се врти во прозорецот на дванаесеттата позиција. Само под него е двочасовен бројач, кој ни ги покажува и броевите и симболите, почитувајќи го кинескиот систем на делење на денот во дванаесет двојни часа. На позицијата 3 часот се прикажани 10 небесни столбови и пет елементи, додека од другата страна на бирачот, на позицијата девет часот, можеме да ги видиме сказалките како ги покажуваат месецот и датумот.

Нешто над позицијата шест часот, можеме да видиме приказ на фазата на месечината, што укажува на тековниот месец од кинескиот календар. Покрај тоа, мора да нагласиме дека овој механизам има енергетска резерва од седум дена, и се наоѓа во куќиштето на платина, со дијаметар од 45 мм.Неговата цена е 87.800 долари.