Британците развиваат тест на здив кој ловот на коронавирус ќе го направи брз: Новата технологија фунционира како уредот за алко-тест

Ваквиот тест значително би ги забрзал првите наоди, бидејќи резултатите од оние што се користат сега се чекаат од 8 до 12 часа

Британските научници развиваат тест за откривање на коронавирус што работи на здив или издишување! Се вели дека овој нов вид технологија од типотДрегер „Creid-19„, како брз тест, би можел да се искористи заради брзината на откривање на аеродромите и авионите, општите лекари, на граничните премини.

Новата технологија развиена од тимот на Универзитетот Нортамбрија во Њукасл бара дополнително тестирање, но експертите се убедени дека нивниот производ многу брзо може да го тестира коронавирусот ширум светот. Инаку, се заснова на биолошки податоци, т.е. биомаркери добиени од здивот на пациентот, кои вклучуваат ДНК и РНК, протеини и молекули на маснотии кои можат да детектираат заболувања на белите дробови, како и други здравствени проблеми.

Целиот принцип на работа на уредот се заснова на истиот принцип како алко-тестот што го користи полицијата при откривање на пијани возачи. Претходно, истиот принцип се обидуваше да добие податоци со тестирање на други дијагнози, но методите не беа доволно сигурни заради загадување, губење на примерокот и варијабилност во анализата на издишувањето.

Сепак, Британците тврдат дека уредот развиен во Нортумбрија ги решил овие проблеми, па затоа веруваат дека добиените податоци соодветствуваат на оние добиени со земање мостри или биопсија на белите дробови. Тие исто така се убедени дека коронавирусот не е единствената болест за која би можела да се користи оваа нова технологија, како што се некои други заболувања на белите дробови, дијабетес, карцином, проблеми со црниот дроб ...

„Нашата амбиција е да ја намалиме потребата од тестови на крвта што се користат во повеќето дијагностички состојби“, рече д-р. Стергиос Мошош, вонреден професор на Универзитетот Нортумбрија.

Досега, термометријата на заболените патници на аеродромите се користеше како „брз скрининг“ за коронавирус, но ова не се покажа како сигурен тест затоа што некои од носителите на вируси немаат треска. Ова е и причината зошто, покрај мерењето на температурата, патниците кои доаѓаат од, на пример, Кина, Ј.Кореја, Јапонија или Италија, исто така се прашуваат дали имаат здравствен проблем. Но, оваа вистина на информациите зависи од нивната чесност. Професорот потенцира дека ова е причината за развивање на неинвазивен, брз, економичен и ефикасен тест што е можно поскоро.

„Ни требаат нови медицински алатки кои дијагностицираат болести и го следат здравјето побрзо, а овој уред е една од тие технологии“, вели професорот.