Целата катедрала е направена од сол: Скриена под земја

На југот на Полска, во градот Виличичка, постои навистина уникатна и неверојатна подземна структура – Катедрала од сол. Катедралата, заедно со десетици статуи и три капели, беа исклесани од рудари кои уште од 13-ти век па се до 2007 година, извлекоа сол за готвење.

Денес музеј, овој поранешен рудник за сол е резултат на работата на неколку десетици генерации рудари. Се слави како споменик на полската историја, како и на сите луѓе што живеат во неа. Рудникот содржи подземно езеро, како и многу статуи што современите уметници ги издлабиле од халит (камена сол).