Чај од глог за срце се користи од памтивек: Има многу здравствени придобивки, лечи и ублажува симптоми
Дознајте што се можат да излечат домашни чаеви од црвени бобинки
Чајот од глог за срце е добро познат народен рецепт, кој се користи уште од памтивек.
Бобинки од глог се користат и за правење капки - се прави тинктура од глог. Покрај срцевите заболувања, може да се користи и како седатив за нервна напнатост. Познато е дека има лековити својства за олеснување на симптомите на менопауза. Има антиинфламаторни ефекти и помага во елиминирање на штетните масти и нè ослободува од акумулираните килограми.
Како да направите чај од глог, како и тинктура, т.е. капки од глог и многу повеќе
Ова растение со привлечни црвени бобинки има корисен ефект врз срцето, и има многу други лековити својства. Во просек, расте до висина од околу 2 метри, но во шумите се развива до 8 метри.
Китки или бобинки од глог се тркалезни, црвени плодови на дрво од грмушка од глог. Нивниот вкус е прилично горчлив и кисел до првите студови, по што тие стануваат помеки и повкусни.
Чајот за срце е најпознатиот рецепт
Најпознатиот рецепт од цветови и лисја е токму чајот од глог за срце.Црвениот глог е растение кое цвета во мај и јуни, па затоа популарно се нарекува мајска роза.Екстрактот добиен од лисјата на растението помага за подобра циркулација и го зајакнува срцевиот мускул. Токму заради овој заздравувачки ефект, се препорачува и за помлади луѓе чиешто секојдневие е стресно. Значи, како одлична превенција од сите кардиоваскуларни нарушувања, подгответе чај од глог.
Што лечи црвениот глог
Покрај горенаведените здравствени придобивки, треба да се каже и дека црвениот глог е едно од растенијата со најсилен смирувачки ефект. Олеснува нервна напнатост, го опушта телото и го релаксира умот.Исто така, помага во случај на: хроничен замор, недостаток на енергија, немирен и лош сон, останување без здив, вртоглавица, силно чукање на срцето, бучава во ушите, нервна напнатост, помага во регулирањето на крвниот притисок.
Чај од глог се препорачува и во менопауза, бидејќи ги ублажува симптомите. Глог е особено добар кога станува збор за хипертензија и висок холестерол, главните причини за срцев удар. Бобинки од глог се најдобриот природен лек за спречување на овие болести.
Тинктурата од глог исто така има и антиинфламаторни својства, поради што е корисно во случај на воспалителни заболувања на зглобовите. Капките од глог исто така помагаат при воспаление на цревата или улцеративен колитис.
Како да направите чај од глогНајпознатиот рецепт од народна медицина за чај од глог за срцето се подготвува многу едноставно:Земете 1 до 1,5 грама лисја и цветови или 0,3 грама од мелените плодови . Се истураат во 150 ml зовриена вода. Се отстранува од огнот и се остава да отстои кратко време. Пијте три пати на ден.
Наполнете голема стаклена тегла до половина со свеж или сушен глог и прелијте со 80 процентен алкохол над нив. Направете го ова така што целосно ќе ги покрива бобинките. Притиснете ги со нешто за да останат потопени.
Затворете ја стаклената тегла и оставете на ладно, суво и пред сè темно место четири до шест недели. Промешајте ја содржината на секои неколку дена и проверете дали бобинките од глог не лебдат. Тинктурата од глог потоа треба да се исцеди и да се истури во соодветни стаклени шишиња.Пијте 5 до 10 капки глог три пати на ден.
Главните предности на тинктурата од глог: ќе ги ублажи непријатните проблеми и симптоми на ангина пекторис, ќе го регулира крвниот притисок и ќе го задржи под контрола, ќе му помогне на срцевиот мускул да пумпа крв посилно, поефикасно и подобро, ќе ги регулира неправилностите во работата на срцето, особено во случај на непредвидлива аритмија
Можни несакани ефектиИако добро се поднесува и без премногу несакани ефекти, глог не треба да се користи во комбинација со лекови против срцево заболување. Во тој случај, неопходно е да се консултирате со лекар или фармацевт.
Исто така, рецептите од глог не се препорачуваат во време на бременоста и доењето. Имено, бремените жени не треба да пијат чај од глог, а сите други треба да го консумираат најмногу пет дена. Потоа, треба да направат пауза од три дена (освен ако не е во состав на смеса).
извор: stil.kurir.rsфотографии: Shutterstock