Чесни сестри калуѓерки забремениле на мисионерски пат: Или служба или дете

Католичката црква го испитува случајот на две монахињи кои забремениле за време на мисионерско патување во Африка.

Африканките кои припаѓаат на два различни редовиод Сицилија забремениле за време на одделните мисии во нивните матични земји, пишува Индипендент.

Една од монахињите, 34-годишна жена, која служела во градот Милитело Росмарино, открила дека е бремена откако заминала во болница со силни болки во стомакот, објави весникот „Газета дел Суд“.

Друга калуѓерка која се грижи за стари лица во југоисточниот град Испица во Рагуза исто така откри дека е бремена.

Градоначалникот на Милмар Росалино, Салваторе Риот рече дека знаел една од монахињите и му е жал за начинот на кој протекоа вестите во јавноста.

„Жал ни е за она што се случи. Нашата заедница со 1.200 жители е збунета од начинот на кој медиумите се справија со оваа вест, а не тајно како што треба“, рече Риота.

Градоначалникот додаде дека калуѓерката дала завет пред помалку од една година и дека сите ја сакаат.

Советскиот здравствен советник Ругиеро Рача изјави дека ќе започне интерна истрага за да открие дека информациите за бременоста биле објавени во јавноста. Тој на Фејсбук објави дека сака да ја изрази својата солидарност со нив и нивните редови.

„Сметам дека е неправедно што вестите што требаше да останат во приватноста на здравствените установи станаа јавно знаење“, рече Рача.

Според „Газел дел Суд“, бремените монахињи ќе можат да изберат дали да ја напуштат службата и да ги одгледуваат своите деца.

Триесет и четиригодишната чесна сестра беше преместена во вториот ред во Палермо, додека друга калуѓерка, која беше околу еден месец бремена, се врати дома во Мадагаскар.

Папата Фрањо за прв пат призна на почетокот на годината дека Католичката црква има проблем со свештениците, па дури и епископите, кои сексуално злоставуваа монахињи. Нема информации дали монахињите биле злоупотребени во овој случај.