Цијанид, ѕвездена прашина: Еве од што сѐ е составено нашето тело

Нашето тело е прекрасно. Сепак, содржи и некои материјали што се смртоносни ако имавме само малку повеќе од нив. Еве само неколку примери за тоа што содржи во човечкото тело без да сме свесни за тоа.

Алкохол

Според неколку студии, здрава и трезна личност обично има до 0,8 милиграми ендоген етанол на литар крв. Откриено е и метанол, друг вид алкохол во крвта на човекот со концентрација од 0,6 милиграми на литар. За среќа, овие вредности се премногу мали за лесно да се откријат во крвта и да предизвикаат проблеми.

Сепак, некои луѓе не се толку среќни, особено оние кои страдаат од состојба како што се т.н. "автоматски синдром на вриење" (ABS). Во такви услови, телото на едно лице е пренаселено со бактерии и габи кои произведуваат ферментација, што може да создаде огромни количини на алкохол од храна богата со шеќер.

Луѓето со АБС може да имаат повеќе од четири грама алкохол на литар крв. Ова значи дека тие секогаш се „пијани“, дури и кога не консумираат алкохолни пијалоци.

Цијанид

За луѓето, цијанид е исклучително токсично хемиско соединение. Спречувањето на клеточното дишење во телото е многу смртоносно. Дури беше користено како хемиско оружје за масакри. Затоа е изненадувачки што цијанидот природно постои во самото човечко тело.

Различни концентрации на цијанид влегуваат во нашите тела секој ден, бидејќи хемикалијата е присутна во воздухот, водата и храната што ја јадеме. Всушност, храната како јаболко и спанаќ се носители на цијанид.

Сепак, нема потреба од паника - ваквите концентрации се екстремно ниски, претежно од неколку микрограми по растение. Само за споредба, потребно е внесување од 0,1 грама цијанид за да се убие просечно лице од 70 килограми.

И нашето тело произведува цијанид. На пример, процесите што имаат врска со плунка создаваат гас цијанид во грлото, што потоа се отрстранува со дишење. Се проценува дека во секое време здраво лице може да содржи до 50 микрограми цијанид на 100 грама ткиво.

Радиоактивни елементи

Било кој вид на зрачење во прекумерни количини е штетен за луѓето. Дали знаевте дека некои радиоактивни материјали постојат и во нашето тело?

Радиоактивниот елемент што се наоѓа во нашите тела е ториум, метал што се користи во електронски уреди. Додека консумираме мали количини на ториум дневно преку храна и вода, тој обично го нашушта телото за неколку дена.

Друга од штетните материи што ги носиме е ураниум. Тоа е тежок, високо радиоактивен елемент кој природно постои низ целата планета.

Најголема употреба е во нуклеарните реактори и оружјето за масовно уништување. Студиите покажуваат дека просечното возрасно лице во телото има 22 микрограми ураниум и може да проголта околу пет микрограми на ден. Главните извори на внес на ураниум се храната (особено неизмиениот зеленчук) и водата.

Магнетно поле

Сите наши органи произведуваат мали електро-бранови кога работат, така што секој дел од телото има свое магнетно поле.

Се проценува дека јачината на магнетното поле на површината на човечкото тело е десет милиони пати помалку од јачината на магнетното поле на Земјата.

Магнетното поле на мозокот е околу 200 милиони пати послаб од оној на нашата планета.

Победник на „органите“ меѓу органите е срцето, кое има магнетно поле само милион пати помало од магнетната сила на Земјата.

Магнетното поле на срцето е толку моќно што се протега надвор од телото, и се верува дека влијае на одредени биолошки процеси.

Ѕвездена прашина

Не само што имаме ѕвездена прашина во нашите тела, туку и ние сме направени од тоа. Идејата дека луѓето се состојат од овој материјал е стара со децении, пишува Listverse.

На почетокот на универзумот, имало само основни елементи како што се водород и хелиум. Кога тие хемикалии се споија во првите sвезди, во тие тела почнаа да се произведуваат потешки и посложени елементи. Таквите елементи се јаглерод, азот, кислород, фосфор, железо и сулфур. Овие елементи се скоро целосно човечки суштества.

Како дојдоа овие елементи на Земјата? Кога ѕвездите ќе стигнат до крајот на животот, тие обично експлодираат, избувнувајќи ги нивните надворешни слоеви со многу различни елементи. После долго патување, остатоците од овие ѕвезди што експлодираат паѓаат на површината на Земјата, каде што се мешаат со материјалите на неа.

Светлина

Одамна е познато дека човечкото тело емитира светинско зрачење. На пример, топлината на нашите тела произведува инфрацрвена светлина, еден вид електромагнетно зрачење што луѓето не можат да го видат, иако другите животни можат.

Кога станува збор за емитирање на видлива светлина, може да се помисли дека такво нешто е невозможно за нас. Како целата материја во вселената, и ние ја рефлектираме светлината, но не ја испуштаме, нели? Па, тоа не е целосно неточно.

Во 2009 година, научникот од Технолошкиот институт Тохоку, Масаки Кобајаши реши да ја испита човековата биолуминиумност - нашата способност да испуштаме светлина.

За да го направи ова, тој регрутирал пет лица и, во текот на три минути, три дена, ги фотографирал голите тела во текот на 20 минути. Фотографиите се направени со камери кои се исклучително чувствителни на светлината. Резултатите покажале дека одредени делови од телото, како што се вратот и главата, постојано емитуваат светлина, достигнувајќи максимална светлина околу четири часот попладне.

Ова веројатно се должи на нашиот биолошки часовник, кој троши повеќе енергија во доцните попладневни часови. Научниците веруваат дека нашата биолуминисценција е произведена од мали молекули наречени флуорофори, кои испуштаат фотони по интеракција со електрони ослободени со клеточно дишење.

Антиматерија

Материјата и антиматеријата се „анти-непријатели“. Кога овие две супстанции се судираат, тие се уништуваат едни со други, оставајќи зад себе само енергија. И покрај деструктивната природа на антиматеријалот, секогаш имаме дел од тоа во себе.

За да разбереме како тоа е можно, треба да споменеме калиум-40, кој постои во човечкото тело. Тој е еден од радиоактивните изотопи или варијанти на калиум мек метал. Таквиот изотоп се распаѓа односно, тој се трансформира во друг елемент откако неговите атоми губат енергија. Кога тоа се случи, калиум-40 може да се претвори во калциум-40, процес наречен бета-минус распаѓање.

Во текот на овој процес, калиум-40 губи некои честички, а се создаваат некои нови, вклучително и антиматеријални честички наречени антинетрино. Ова е местото каде започнува „циркусот“. Се проценува дека 5.000 атоми калиум во секунда загинуваат во човечкото тело. Околу 90% од овие атоми се подложени на бета-минус распаѓање.

Ова е причината зошто најмалку 16 милиони антинеутрини се создаваат во нашите тела на секој час.