Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Гај Јулиј Цезар бил државник, генерал и диктатор кој го освоил половина свет. Неговите бројни воени победи во голема мера го прошириле неговото влијание и авторитетот на Рим.

Тој беше прогласен за доживотен диктатор во 45 година п.н.е. и беше наречен Отец на неговата земја.  Негова  позната мисла „Зар и ти сине Бруте“ го направи писателот Вилијам Шекспир бесмртен.

Погледнете и други негови најинтересни цитати:

„Коцката е фрлена!“

„Дојдов, видов, победив“

„Ние немаме од што да се плашиме, освен од самиот страв“

„Подобро е да се умре неочекувано, отколку целиот живот да се плашиш од смртта“

„Кукавиците умираат многу пати, пред нивната последна смрт“

„Ја сакам славата, повеќе од смртта“

„Раздели, па владеј“

„Луѓето секогаш ќе веруваат во она што го сакаат“

„Живеев доволно долго за да ја задоволам природата и славата“

„Претпочитам да бидам прв во едно село, отколку да бидам втор во Рим“

„Полесно е да се најдат луѓе кои сакаат добро да умрат од оние кои се спремни трпеливо да издржат тортура“

„Никогаш не беше како што беше“

„Шпанците се среќни затоа што живеат да пијат“

„Никој не е толку храбар, за да не се вознемири од неочекувани настани“.