Цветот чудовиште, неодамна пронајден: Најголем во светот

Во дивините во Индонезија е пронајден веројатно најголемиот цвет во светот.

Билката Рафлезија често пати се нарекува "цвет чудовиште" поради неговите паразитски својства и одбивна миризба.

Рефлезија неодамна цветаше во шума во Западна Суматра. Дијаметарот е скоро 1,21 метар, што го прави најголемиот цвет досега снимен, според Центарот за природни ресурси и конзервација на Западна Суматра.

Интересно е што на истото место во 2017 година беше пронајден најголемиот цвет досега, пренесува CNN.

Ова растение нема корени или лисја, но паразитира. Се храни од растението домаќин за да живее, апсорбира вода и хранливи материи.

Потоа испушта незгоден мирис сличен на гнило месо, така што едно од неговите прекари е „цветниот труп“. Значи, всушност, привлекува инсекти да го опрашуваат.

Сепак, животот на цветот е трагично краток. Кога еднаш ќе „ја отвора устата“, така останува една недела, а потоа и венее.