Да можете на капење во Сутоморе, еве колку ќе платите за лежали и чадор

Плажата „Центар“ во Сутоморе, каде синото знаме виори со години, започна да работи овој викенд.

Секако, отворањето е придружено со тушеви со топла вода и нови поголеми кабини на плажа, но и друг неопходен мебел, пишува Дан.

Закупецот на плажа, Пајо Чеклиќ, вели дека добиле сет мерки и јасни упатства од Институтот за јавно здравје, кои се однесуваат на почитување на физичката дистанца и поголема хигиена и дека мора да се почитува договорот со поморскиот имот, и дека нема простор за импровизација.

„Ги има првите пливачи. Гостите се од Подгорица, кои со години доаѓаат и ја отвораат сезоната во Сутоморе. Ќе го почитуваме растојанието помеѓу капачите, дури предвидовме и три метри, иако според прописите, доволно е два, а така ги распределивме лежалките и чадорите “, вели Чеклиќ за порталот Дан.

„Закупот на две лежалки и чадор е 6 евра и ќе биде така до први јуни, како што беше минатата година“, додаде тој. Сепак, тие цени не се однесуваат на туристи од Србија, на кои нема да им биде дозволено да влезат во Црна Гора до понатамошно известување, според одлуката донесена вчера од Владата на таа земја.

„Без оглед на настаните околу пандемијата и поинаков ред на плажа, очекувам да дојдат нашите редовни гости, а по отворањето на границите, очекуваме гости од регионот“, вели Чеклиќ.