Дајте му пари на вашиот сопруг и гледајте како се претвора во идиот: Искуства на жени кои им давале пари на сопрузите

Дали знаете за правилото: моите пари се само мои пари, а неговите пари се делат? Како го делите семејниот буџет? Дали парите се заеднички или мислите дека жената треба да биде финансиски независна од мажот?

Ви донесуваме две приказни, две искуства на жени кои своите пари им ги довериле на своите сопрузи:

Прва приказна:

"Силата на жената лежи во нејзината слабост. Додека сте млади и неискусни, сметате дека сè што правите е правилно и дека треба да ве доведе до повисока цел. Сепак, постојат ситуации кои се претвораат во животни лекции.

Кога сте адолесцент, идеите за семејниот живот се прилично стереотипни. Општеството ви ја наметнува идејата дека жената му должи на секого по нешто. И така, натопена до коски со тоа „мора“, жената гради врска како што може, не како што треба и како што ѝ одговара.

Ако сакате совршено семејство, ако започнете од нула, обете страни мора да бидат подеднакво вклучени во борбата за иднината.

Во тоа верував. И, се обидов да направам сè како што треба. На крајот на краиштата, иднината зависи од тоа.

Ми се допадна мојот сопруг. Тој знаеше да зборува толку убаво и погоди точно во целта. Се заљубив слепо. Во меѓувреме, работев напорно и заработив пари. За тоа време, сопругот бараше пристојна работа. Бидејќи имавме „наши“ долгови, морав да работам дополнителна работа. И тогаш добив одлична понуда да го ангажирам сопругот. Тој беше малку тврдоглав, бидејќи не беше сигурен дека ќе успее на таа работа. Како и секоја „нормална“ сопруга, му реков дека сум сигурна дека ќе успее и дека треба само да започне. И тој ја прифати работата.

Како што започна да работи, тој остануваше доцна секоја вечер. Од една страна, ми олесна затоа што верував дека семејниот буџет сега ќе биде исполнет, но од друга страна, имаше необјаснива вознемиреност. Жените чувствуваат сè интуитивно.

Се враќаше дома пијан, но со пари во џеб. Ова траеше една недела. Дојде дома многу доцна последниот ден и многу пијан. Не можев повеќе да погодувам што се случува, ги прегазив сите стандарди и го пребарав неговиот телефон. Секој ден од седмицата го поминуваше опивајќи се со разни „пријатели“, а нашите заштеди ги носеше во џеб. Плашливо се приближив до плакарот каде што ги чувавме парите и видов само уште неколку ситни пари што останале таму. Толку од моето верување дека постои совршено семејство“.

Втора приказна:

"Поднесов барање за развод пред две години. Имаше многу причини за ова, но една најмногу се истакнува. Работев заедно со мојот тогашен сопруг. Се запознавме на работа, а по венчавката продолживме да работиме во истата компанија. Иако ние имавме иста плата, на мојата картичка секогаш имаше само 10 до 15 проценти од мојата вкупна заработка, а еве како се случуваше тоа!

Мојот тогашен сопруг отвори посебна сметка на неговата картичка за да префрли средства таму за нов автомобил. Секој месец, тој префрлуваше средства од нашите картички на таа сметка. Така, за три години го отплативме заемот за автомобил, отидовме на одмор и купивме разни домашни апарати.

Договорот беше следен: тој одвојува еднакви делови од нашите плати, а ние ги трошиме тие пари на големи набавки. Бидејќи само тој имаше пристап до тие пари, не се сомневав дека ќе е така.

На крајот, се покажа дека најголемиот дел од мојата заработка завршил на таа сметка, додека тој даваше само 2 до 3 илјади денари месечно.

Патем, јас бев таа што ги плаќаше сметките и ја купуваше храната. Ако ми требаше нова гардероба, морав да му побарам одредена сума. Се обидував да заштедам на сè.

И тогаш случајно дознав за неговата измама. Тој штотуку префрли пари од мојата картичка на сметката, но ме прекина телефонски повик и погледнав во историјата на трансакциите. Можете ли да го замислите мојот шок кога сфатив дека сите големи набавки во куќата ги финансирав само јас?!? И, мојата збунетост за тоа каде ги потроши своите пари? Во тој момент, нашиот брак пукна.

Кога го прашав каде ги потроши своите пари, тој не рече ништо убедливо, тој едноставно беше изненаден од тоа што дознав. Нашиот разговор заврши со отворено прашање, бидејќи тој одби да ми објасни каде ги потрошил парите од неговата картичка?

Дури по разводот дознав дека тој има друга сметка на која се' префрлуваше, „крадејќи“ ги неговите пари. Кога се разведовме, тој си купи нов автомобил и го реновираше станот.

Мој совет е никогаш да не му давате пари на вашиот сопруг, бидејќи не знаете што може да му падне на ум“.

извор:stil.kurir.rs
фото:Profimedia