„Дали да ја оставам, или да премолчам?!“: Мојата жена ќе умре за 9 месеци, а поради нејзината последна желба „горам“ од љубомора и бес

Фото: freepik

По 10 години брак еден пар ја слушна страшната вест. Жената е болна и нема лек. Нејзините денови се избројани и има уште неколку месеци живот. Со тоа знаење, таа одлучи дека има една работа што сака да ја направи пред да умре. А тоа што го сакала, го потресе сопругот со срж.

„Мојата сопруга има смртна болест. Се очекува да живее најмногу 9 месеци. Секако дека сум уништен. Заедно сме една деценија. Не се сеќавам на животот без неа и не знам што ќе правам кога ќе ја нема. Дадов се од себе за да и ги подобрам последните денови од животот и да исполнам се што можам. Лекарите рекоа дека веројатно ќе и треба инвалидска количка за четири или пет месеци, а потоа од 8 месеци ќе биде врзана за кревет , поточно во последните неколку недели“, ја започна својата исповед на Редит неутешниот сопругот, а потоа откри која е нејзината последна желба и зошто гори од гнев и љубомора поради тоа.

"Неодамна ми кажа дека една од последните работи што сака да ги прави е да има секс со нејзиниот претходен партнер. Затоа мисли дека нејзиниот физички најкомпатибилен љубовник и бил тој“, напиша тој.

Тогаш почнаа моралните дилеми

„Да се ​​ускрати желбата поради сопственото его на жената која умира или да ѝ дозволи да спие со некој друг за кој мисли дека е подобар од него. Таа умира. Знам што сакам да кажам, но не знам дали е правилно. Толку сум повреден што интимноста со поранешниот партнер била очигледно толку добра што таа сака да ја почувствува уште еднаш пред да умре. Го мразам сè  ова“, напишал тој на крајот од својата приказна.

Имаше бројни коментари, а повеќето беа шокирани од нејзината желба и сметаа дека веднаш треба да ги прекине сите односи со неа.

„Нека нејзиниот поранешен се грижи за неа последните месеци“, „Па, ако тоа е она што таа го сака, треба да ја оставите и да се разведете. Оставете ја да има секс со бившиот и кога ќе се врати затоа што и требаш за помош во последните неколку месеци - кажи ѝ да оди да ја побара од бившиот. Таа не те заслужува, јас би бил уништен ако жена ми ме праша ова", "Иако нејзиниот крај е близу, тоа не значи дека може да го побара тоа од нејзиниот партнер. Кога се венчаа, претпоставувам дека никогаш не имале намера да имаат интимни односи со бившиот до крајот на животот. Ова не се менува ниту сега. Ова е ужасно.“, биле дел од коментарите.

Други пак се обидоеле да ја разберат желбата на жената која знае дека деновите и се избројани и дека нема време да ги одложи и да ги потисне своите желби.

„Претпоставувам дека има многу болки и мора да пие лекови против болки. Сите сме слушнале дека луѓето велат и прават работи што вообичаено не би ги правеле кога земаат одредени лекови. Ако тоа не е така, жал ми е. Но, секако, мислам дека таа има право на својата последна желба“, беше редок коментар во кој авторот застана на страната на жената.

Сите го советуваат да се разведе што е можно поскоро

Други, пак, беа на мислење дека треба да го прекинат бракот за да може секој да си го продолжи животот во согласност со своите желби и повеќе да не ја повредува другата страна.

„Ако ова е реално, разведете се. Кажете ѝ да ги живее последните месеци во потполност и да умре во мир и среќа“, гласи еден коментар.

Какво е Вашето мислење? Дали мислите дека е бесчувствително и себично од една жена, која знае дека ѝ останува уште малку живот, да го праша својот сопруг, кој е покрај неа и во најтешките моменти, такво нешто или нејзината желба е оправдана во услови на болест и се поблиску до смртта?