Дали ќе се приклучи и Македонија: СЗО и 30 земји започнаа иницијатива „Нека лечењето на коронавирус биде јавно добро“

Триесеттина земји, предводени од Костарика и Светската здравствена организација (СЗО), во петокот започнаа иницијатива да ги споделат дијагностичките алатки, лекови и вакцини како „јавно добро“ во борбата против глобалната пандемија на коронавирус.

„Вакцините, тестовите, дијагностиката, третманите и другите важни инструменти како одговор на коронавирусот мора да бидат достапни за сите, како глобално јавно добро“, рече Карлос Алварадо, претседател на Костарика.

СЗО загрижена

СЗО изрази загриженост дека богатите земји, кои издвојуваат огромни суми пари за развој на вакцини и лекови против „ковид-19“, ќе „истуркаат“, откако ќе се најде ефективен одговор на болеста и затоа ја започна иницијативата „Повик за акција за солидарност“. .

Во моментов се работи на повеќе од 100 вакцини и лекови.

Швајцарија, дом на производители на лекови Роше и Новартис, исто така се плаши од националистички пристап кон развојот на вакцините и има се повеќе луѓе ширум светот кои истакнуваат дека проблемот со вакцините САРС-КоВ-2 не треба да се остава само на законодавството и законите, бидејќи тоа може да доведе до проблеми со снабдувањето. и астрономски цени.

Во моментов, дистрибуцијата на вакцините е оставена на законите на пазарот и силата на индивидуалните пазари.

Но, Меѓународната федерација на фармацевтски производители и асоцијации предупредува да не се поткопа системот за заштита на интелектуалната сопственост, кој како што тврди фармацевтската индустрија дозволува соработка и ќе биде потребна по завршувањето на пандемијата, да се подготват здравствени системи за нови предизвици.

Одговорија 30 земји

Фармацевтската индустрија смета дека „Повик за акција за солидарност“ промовира ист модел за сите и целосно ги игнорира специфичните околности на секоја ситуација, секој производ и секоја земја.

Земји кои одговорија на иницијативата се Аргентина, Бангладеш, Бразил, Белизе, Барбадос, Чиле, Доминиканска Република, Еквадор, Египет, Индонезија, Либан, Луксембург, Малезија, Малдиви, Мексико, Мозамбик, Норвешка, Оман, Пакистан, Палау, Панама, Перу, Португалија, Св. Винсент, Гренадини, Јужна Африка, Судан, Холандија, Источен Тимор и Уругвај.