Дали навистина постојат духови? Научниците спроведоа многу интересно истражување и резултатот е шокантен

Ноќта е природно погодна за паранормални активности, со помалку светлина и звук за ограничување на имагинацијата. Новото истражување покажува интересна врска помеѓу паранормалните верувања и една од најважните ноќни активности за нас Земјаните: спиењето.

Во новото истражување, истражувачите открија дека слабиот квалитет на спиењето е поврзан со посилните верувања во духови и демони, душата која живее по смртта, способноста на луѓето да комуницираат со мртвите, искуствата блиску до смртта како доказ за задгробниот живот и вонземјаните кои ја посетуваат Земјата.

Намалениот квалитет на спиење вклучува помала ефикасност на спиењето, подолго латентност на спиењето, пократко времетраење на спиењето и зголемени симптоми на несоница, известуваат авторите на студијата. Заедно со самопријавените мерки за квалитетот на спиењето, истражувачите открија дека верувањето дека вонземјаните ја посетиле Земјата е поврзано со изолирана парализа на спиење и синдром на експлодирачка глава, нарушување кое се карактеризира со чувство на силен звук или звук на удар во черепот на една личност. Изолираната парализа на спиење - во која лицето е свесно и будно, но не може да се движи, без други симптоми на нарушување на спиењето, како што е нарколепсијата - исто така е поврзано со верувањето дека искуствата блиску до смртта се доказ за живот после смртта, покажа студијата.

Што е проблемот

„Колку што знаеме, ова е ново откритие достојно за понатамошно истражување“, пишуваат истражувачите. Овие наоди се во голема мера конзистентни со претходните студии, забележуваат тие, кои исто така откриле врски помеѓу паранормалните верувања и варијаблите за спиење, особено парализата на спиењето. Новата студија има за цел да фрли повеќе светлина на ова со испитување на поширок опсег на варијабли за спиење со поголем примерок. Истражувачите ја спроведоа студијата преку онлајн анкета, а регрутирањето беше објавено преку социјалните мрежи и списанието BBC Science Focus. Тие завршија со 8.853 учесници, сите на најмалку 18 години, кои одговараа на прашања за неколку паранормални теми и варијабли за спиење. „За сите асоцијации, беше откриено дека повисокото ниво на паранормално верување е поврзано со полош субјективен квалитет на спиење, дури и кога се контролираат ефектите од возраста и полот“, известуваат авторите на студијата, пишува Science Alert.

Иако новата студија може да помогне да се подобри разбирањето на врската помеѓу паранормалните верувања и варијаблите за спиење, како студија на пресек, таа не беше дизајнирана да одговори на очигледното последователно прашање за тоа зошто двете се поврзани. Сепак, авторите нудат некои шпекулации. Бидејќи парализата на спиењето може да вклучува визуелни и аудитивни халуцинации, а синдромот на експлодирачка глава има свој истомен звук, резултатите сугерираат дека верувањето во вонземјани може да биде поврзано со нарушувања на спиењето со звуци или слики.

„Едно објаснување е дека некој што доживува звуци или слики поврзани со сонот може да го протолкува како доказ дека постојат вонземјани или други натприродни суштества“, пишуваат тие, иако забележуваат дека се потребни повеќе истражувања за да се потврди ова. Од друга страна, некои од асоцијациите може да одат во спротивна насока, додаваат истражувачите, при што паранормалните верувања предизвикуваат анксиозност што го попречува сонот. Можноста за паранормални посетители во текот на ноќта може да го отежне спиењето, а не само за децата.

Ова може да помогне да се објасни зошто верувањето во духови, демони или вонземјани е поврзано со понизок субјективен квалитет на спиење, пишуваат истражувачите.