Дали сакате да ги посетите страниците за возрасни? Прво насмејте се на камерата

Во септември, австралиската влада отвори конкурс за идеи што треба да ги спречи малолетните лица да пристапат до порнографски содржини на Интернет. Меѓу решенијата беше и оној што воведе скенирање на лицето во процесот и дојде ни помалку ни повеќе од Министерството за внатрешни работи.

Идејата вклучува скенирање на лицата на љубителите на порнографите и споредување на нив со слики од владината база на податоци за да се утврди возраста на гледачите.

Министерството веќе развива услуга „Верификација на лице“, која ќе служи за утврдување на идентитетот со споредување на скеновите за лице со фотографиите што се користат за лични документи зачувани во базата на податоци, пренесува Futurism.

Системот, според Министерството, би можел да се користи и за утврдување на возраста при користење на услуги преку Интернет, што може да ги спречи малолетните лица да ги користат податоците на нивните родители кога пристапуваат на веб-страница која има ограничување на возраста.

Во предлогот не е наведено решение за проблемите како оној во кој возрасно лице би се обидело да пристапи до порно-страница преку уред без камера, како и оној што им овозможува на малолетните лица пред камерата да стават фотографија на постара личност, пренесува ПЦ Прес.

Покрај тоа, постојат прашања за приватност и следење на однесувањето на корисниците, па останува да се види како Австралија, како и другите земји, ќе го решат проблемот што се повеќе и повеќе привлекува внимание затоа што несоодветна, честопати насилна содржина им е достапна на малолетни лица и тие влијаат врз нив што останува.