Дали сексот треба да трае цела ноќ или доволно е 20 минути? Еве што вели експертот

Студија од 2008 година вели дека просечниот сексуален однос трае помеѓу три и седум минути, додека според некои други истражувања е „нормално“ сексот да трае од 33 секунди до еден час.

Секс експертката Надија Бокоди се присети како едно поранешно момче упорно тврдело дека сексот, за да биде добар, ќе трае со часови, додека според нејзините стандарди во тоа време идеално било околу 20 минути.

- Водењето љубов цела ноќ можеби беше примамливо за мене во моите 20-ти години, но по 30-та година од животот, физичката активност што трае со часови ми звучеше нереално, дури и напорно - вели Бокоди, која се фрли во потрага по релевантен одговор за просечното времетраење на сексуалниот однос.

Многу мажи кои се обидуваат да заведат жена, најпрво размислуваат да ги затемнат светла за да создадат романтична атмосфера. Сепак, тоа е токму она што тие не треба да го прават ако сакаат да го покажат своето најдобро во кревет.

Таа открила студија на познатиот сексолог Алфред Кинси од 1948 година, според која, без оглед што би сакале, повеќето мажи (дури три четвртини од нив) достигнуваат оргазам во сексот за само две минути.

Интересно е, вели Бокоди, дека истражувањето генерално покажува дека жените се повеќе за оргазам, но најчесто мажите се оние кои би сакале да го продолжат времетраењето на сексуалниот однос.

- Ова може делумно да се должи на влијанието на порнографијата - вели Бокоди, бидејќи истражувањето вели дека една четвртина од младите на возраст од 18 до 24 години се потпираат на порнографијата како форма на сексуално образование. И бидејќи акцентот во порнографијата е ставен на издржливоста и ерекцијата на „маратонот“, додава таа, не е изненадувачки што младите честопати се незадоволни кога нивниот сексуален однос е пократок од десет минути.

Сепак, сексологот објасни за Сан дека не постои „нормален“ или „идеален“ во сексот: за некои секс не е секс ако не трае цела ноќ, додека за други е многу подобро да се има брз „улов“ 'под туш додека се подготвуваш за работа.

Прашањето за времетраењето на сексот неодамна беше актуелно и на ТикТок, каде видеото со темата имаше повеќе од четири милиони прегледи - и имаше толку различни мислења колку што имаше коментари.

Некои тврдеа дека „сексот никогаш не трае помалку од три или четири часа“, додека други се восхитуваа на таквата волја и издржливост:

- После 15 минути, почнувам да пишувам список со намирници - коментира еден корисник на ТикТок на изјавата за сексот што трае цела ноќ ....