Дали вашето срце е здраво? Направете брз тест со мраз и дознајте дали е време да посетите кардиолог

За половина минута можете да проверите дали треба да одите на лекар или не

Сите сме свесни дека добрата состојба на срцето е од витално значење за одржување на здрав живот, на некои од нас сепак им е потребна помош за да дознаат што се случува во нашето тело!

Еден трик може да ви помогне да добиете идеја за тоа како функционира вашето срце, а веб-страницата „Bright Side“ открива дека тоа е едноставен трик кој ќе ви го покаже здравјето на вашето срце за само 30 секунди.

Прв чекор

Прво треба да земете сад и да ставите мраз и ладна вода во него. Колку е поладна водата, толку подобро!

Втор чекор

Потоа потопете ги двете раце и избројте 30 секунди. Ова ќе ви помогне да научите како крвта ќе реагира кога ќе дојде во контакт со ледената вода.

Резултатот

Меѓутоа, кога ќе ги извадите рацете од вода, тие ќе ја променат бојата, а во зависност од вашето здравје, врвовите на прстите ќе ви бидат црвени или бледи или темно сини.

Црвени прсти

Ако вашите прсти се црвени, тоа е одличен резултат. Тоа значи дека немате проблеми поврзани со оксигенација во крвта. Срцето и циркулацијата на крвта ви се во ред.

Бледи или темно сини

Ако прстите ви станале бледи или сини, постои можност да имате проблеми со циркулацијата на крвта. Ова може да укаже дека нивото на кислород во крвта е ниско, што може да доведе до проблеми со циркулацијата и срцето. Во овој случај, можете да се обидете да го загреете или масирате пределот на рацете за да ја вратите нормалната боја. Ако тоа не се случи брзо, треба да се консултирате со лекар.

Фото:freepik