Декадентен ултра маратон за најбогатите луѓе на светот

Со бескрајни флоти суперјахти, моќни суперавтомобили и шармантни приватни авиони, не сме сигурни дека најбогатите луѓе во светот воопшто шетаат по нашата планета, а камоли да трчаат…

Што се однесува до пешачењето - не можеме ништо сигурно да кажеме на таа тема, но кога се опкружени со батлери, приватни готвачи, базени за хидротерапија и персонализирани планови за обука, најбогатите меѓу нас одлучуваат да трчаат. Ултра маратонот Хајленд Кингс одржан во Шкотска е доказ токму за тоа тврдење. Оваа четиридневна трка за кампување опфаќа 200 километри од западниот брег на Шкотска, од Далнес до островот Аран, каде натпреварувачите се собираат за да наздрават за својот потфат за време на гала вечера, со истражувачот Сер Ранулф Финс.

Секој богат човек кој сака да учествува во оваа трка мора да плати 21.500 долари за да ги покрие трошоците за батлери, глисери, готвачи и базени за хидротерапија, придружени со седуммесечен план за обука што ќе ги доведе во врвна форма, со помош на светот шампион Џонатан Албон и Ана-Марија.Вотсон, поранешен припадник на вооружените сили, ултрамаратонски тркач и тренер. Директорката на трката, Ребека Силва, изјави за Би -Би -Си: „Луксузниот елемент е она што ја прави оваа трка различна од сите други. Наменет е за професионалци кои можат да си го дозволат тоа, сакаат да доживеат авантура, но со допир на луксуз, во срцето на дивината.

Таа не се двоуми да каже дека ова е најексклузивното, повеќедневно, луксузно искуство, кое е наменето за оние кои сакаат „да се тркаат како воини и да закрепнуваат како кралеви“. Според организаторите на Primal Adventures, луксузна туристичка компанија со седиште во Шведска, на ексклузивната трка ќе учествуваат само 40 учесници од кои ќе треба да поминат 50 километри планински предел дневно. Трката ќе се одржи во април следната година