Дестинација во Црна Гора што би можела да биде идеална за социјално дистанцирање: Дали би оделе?

Најпрвин позната по својот нудистички камп, основан во 1973 година, денес Ада Бојана е особено привлечно летно одморалиште за оние кои не се воодушевени да останат во хотелите. Сместување може да се најде во еден од бунгаловите, но и во камповите.

Благодарение на ветровите, кои создаваат скоро идеални бранови, Ада Бојана е позната и како рај за љубителите на сурфање.

Необична во секоја смисла

Логично би било ова летно одморалиште да се карактеризира со медитеранска клима, но природата сепак не увери дека е поинаква, така што преовладува суптропска клима на подрачјето на Ада Бојана.

Сместена е, практично на делот помеѓу Јадранското Море и реката Бојана. Овој речен остров е создаден вештачки, а вкупната површина е само околу 5 квадратни километри.

Постои легенда дека овој речен остров е формиран во текот на 17 век, иако не е сигурно, затоа што некои истражувачи веруваат дека тоа се случило 2 века подоцна.

Во тоа време, Мерито, едриличар, кој пловел таму, се насулак со бродот во непосредна близина на денешната Ада Бојана. Тогаш имало два мали острови, така што талогот од реката Бојана полека се „населувал“ над потонатиот брод на заглавуваниот едриличар.

Постепено, се формирал гребен, а потоа и островот, кој практично беше поделен на два дела.

Благодарение на позицијата, таму имаше воена зона за време на Студената војна, па се претпоставува дека токму затоа одредени делови од денешната Ада Бојана останаа недопрени.

Само за љубителите на овој вид туризам, што дава можност да уживаат во природата во вистинска смисла на зборот, ова е дефинитивно една од идеалните дестинации.

Морската плажа е долга околу 3 километри, покриена со фин песок, без никакви посебни гужви. Затоа е многу изводливо да се спроведе обврската за социјално дистанцирање.

Сместувањето е исто така исклучително интересно, но сигурно повторно за вистински љубители на природата. Туристите кои уживаат исклучиво во хотелите можеби не треба да размислуваат за оваа дестинација.